Društvo

HVALA BIVŠOJ REKTORICI

Prof. dr. sc. Gordana Kralik primila nagradu za životno djelo za znanost, što je kruna njene pofesionalne i osobne karijere!

Upravo prije nekolika dana i službeno je završeno 16 godišnje vođenje i upravljanje najznačajnijom znanstveno institucijom istočno od Zagreba, a zapadno od Iloka, do Ilove. Sve do 30. rujna 2013. godine rektor Sveučilišta "Josip Juraj Strosmayer" u Osijeku, bila je prof.dr.sc. Gordana Kralik. Dužnost rektora Sveučilišta obnašala je punih 16 godina, od daleke 1997. godine, kada je bila i vanjski član Županijskog poglavarstva u timu prvog osječko-baranjskog župana Branimira Glavaša. Upravo je tadašnje Poglavarstvo kao prvo u Republici Hrvatskoj svojim angažmanom (veljača 1997.) prema prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu i MORH-u na čelu sa ministrom Gojkom Šuškom preuzelo objekte bivše JNA (vojarne, vojne komplekse i druge vojne nekretnine) koje su poklonjeni Ministarstvu znanosti, odnosno osječkom Sveučilištu, nakon čega se pod palicom prof. dr. sc. Gordane Kralik krenulo u realizaciju izgradnje tadašnjeg "Sveučilišnog kampusa" u gradu Osijeku.

Prof. dr. sc. Gordana Kralik   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Posao oko izgradnje Sveučilišnog kampusa započeo je još iste godine napuštanjem vojarni bivše JNA i cjelokupnog tadašnjeg vojnog kompleksa, iz kojeg je iselila Hrvatska vojska, a pripremom projektne dokumentacije ubrzo su započela i izgradnja, kapitalnih objekata budućeg modernog europskog Sveučilišta. Obnova i izgradnja Sveučilišnog kampusa podrazumijevala je obnovu postojeće ratom razrušene sveučilišne infrastrukture, ali i obnovu cjelokupnog vojnog kompleksa, tzv "Bijele i Crvene vojarne", Vojnog stacionara u Tvrđi i drugih JNA objekata. U kratkom vremenu već 2005. godine sagrađen je i novi, moderni  Studentski  Dom na lokaciji nekadašnje "Bijele Vojarne" vrijedan preko 50 milijuna kuna. Restaurirana je zgrada Umjetničke akademije, sagrađen je novi Poljoprivredni fakultet i mnoga druga sveučilišna i fakultetska zdanja, na prostorima objekata bivše JNA.

Ovim putem i redakcija portala Republika.eu., izržava zahvalnost prof.dr.sc. Gordani Kralik na dugogodišnjem predanom radu vođenja Sveučilišta u Osijeku, dubokog uvjerenja da će prošle, sadašnje i buduće generacije studenata, ali i građana grada Osijeka znati prepoznati zalaganje i doprinos prof. dr. sc. Gordane Kralik u razvoju Sveučilišta "Josip Juraj Strossmayer" u Osijeku, Slavonijei i Baranji i Hrvatskoj.

Dugogodišnja rektorica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Gordana Kralik, koja je 1. listopada, nakon 16 godina njezina obnašanja, tu funkciju prepustila nasljedniku Željku Turkalju, u mirovinu je otišla u velikom stilu. 

Naime, prije nekoliko dana objavljeno je kako je dobila prestižnu Državnu nagradu za životno djelo, i to u području biotehničkih znanosti, što je njezina matična struka. Donedavna rektorica, inače redovita profesorica u trajnom zvanju na osječkom Poljoprivrednom fakultetu, naglašava kako je i te kako zadovoljna svime što je učinila u području znanosti i obrazovanja. “Ovo veliko priznanje, koje je potpisao sam predsjednik Hrvatskog sabora, dolazi kao prava kruna moje plodne i dugogodišnje karijere. Ona je još jedan dokaz velikih uspjeha koje sam postigla ne samo na planu obrazovanja nego i na onom drugom, meni jednako važnom - znanosti. Naime, moje paralelno napredovanje od asistenta preko profesora i docenta do prorektora i rektora, pratio je značajan znanstvenoistraživački rad. Vjerujem da ću i dalje pridonositi sveučilišnoj zajednici, ponajprije na mojem Poljoprivrednom fakultetu”, naglasila je gospođa Kralik.