Zabava

BITNA EDUKACIJA DJECE I NAZOR RODITELJA

Facebook je danas najjeftinije igralište za djecu

Čak dvoje od troje djece otvori svoj Facebook profil prije 13. rođendana, a svako peto dijete provodi na njemu više od tri sata dnevno. Pokazalo je prvo istraživanje Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba provedeno u Hrvatskoj...

Ilustracija   FOTO:Frank May/ PIXSELL
Piše: Media Servis

Anketa je provedena ove godine na uzorku od 1489 djece u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Podaci su očekivani, poručuje za Media servis dr. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

"Ono što nismo očekivali, nešto što možemo shvatiti kao apel nama odraslima, da 95 posto djece rađe bi se bavilo sportom ili bi bilo s prijateljima, a da zapravo u stvarnosti tek 26 posto djece slobodno vrijeme provodi u raznim aktivnostima. Iz toga možemo zaključiti da je Facebook postao najjeftinije igralište za djecu, jer kada roditelji danas nemaju novaca, djeca idu za onim što im nudimo", kaže dr. Buljan Flander.

Problem je i izloženost nasilju na Facebooku koje je najčešćee kod djece između 15 i 16 godina. Djevojčice su uglavnom žrtve, a dječaci počinitelji. Zato je bitna edukacija djece i nazdor roditelja.

"Face više uopće ne može biti ne, djeca ga imaju, na taj se način druže i na taj način žive. Stoga bih savjetovala roditeljima da pokazuju interes za sve njihove online aktivnosti. Onoliko koliko uspostave povjerenje s djecom u dobi do deset godina, toliko će dobiti informacija od djece i znat će jesu li im njihovi najmlađi u mogućoj opasnosti", pojašnjava dr. Buljan Flander.

U edukaciji roditelja može pomoći prva aplikacija u Hrvatskoj koja se može preuzeti s Facebook stranice Hrabrog telefona, kaže nam njihova predsjednica Hana Hrpka.

"Kroz tu aplikaciju pokušavamo educirati roditelje što je to Facebook i na koji način ga se može koristiti. Ta aplikacija nas kroz slike vodi kroz sigurnosne postavke i roditelji vrlo jednostavno može sam naučiti kako podesiti sve potrebne postavke".

Hrabri telefon priprema i pilot projekt koji će se prvo prvoditi u 20-tak zagrebačkih škola, a ovisno o finacijskim sredstvima i u ostalim dijelovima Hrvatske.

"Educirat ćemo nastavnike koji rade u školama o cycer bullingu, upoznat ćemo ih s rezultatima istraživanja i načinima kako sigurno koristiti internet i kome prijaviti nasilje na internetu", istaknula je Hrpka.

Krajnji cilj projekta je da nastavnici educiraju djecu da postanu hrabri čuvari svojih vršnjaka u današnjem nimalo bezopasnom cyber svijetu.