Požeško-slavonska

NAJSTARIJA POŽEŽANKA

Nema dioptriju ni u stotoj

U krugu članova obitelji, rodbine i prijatelja baka Ana Vrban proslavila je stoti rođendan koji joj je među prvima čestitao požeški gradonačelnik Vedran Neferović, a potom i predstavnici gradskog HDZ –a budući da je baka Ana od dana osnivanja vjerni i najstariji član ove stranke.

Baku Anu pohodili su brojni čestitari   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Prema riječima 71– jednogodišnjeg sina Marka, Ana Vrban od 1971. godine živi i boravi s njegovom obitelji u Novim Mihaljevcima, a doselila je iz rodnog zaseoka Dragnuša na Velebitu gdje je i rođena 29. rujna 1913. godine.

Vitalna starica koja je veći dio života provela brinući za seosko domaćinstvo, te čuvajući ovce i koze i danas, tvrdi sin Marko, ima odličan vid, u što su se mogli uvjeriti i liječnici tijekom nedavnog pregleda. 

"Kada smo posjetili okulista liječnik joj je mijenjao nekoliko vrsta stakala s dioptrijom, no uspostavilo se da mama najbolje vidi kroz obična stakla bez dioptrije", tvrdi sin Marko.

Ana Vrban već je 70 godina udovica, jer su joj muža Matu za kojega se udala 1940. godine, ratne 1943. godine odveli partizani i nikada se više nije vratio.

"Na selu sam morala raditi i muške i ženske poslove, a osobito mi je teško bilo kositi travu, te okivati i oštriti kosu. Djecu sam othranila tkajući na tkalačkom stanu, a veći smo dio života proveli u siromaštvu. Danas, uz sina i kćer s obiteljima, imam i četvero unuka te sedam praunuka", rekla je baka Ana koja i danas s navršenih stotinu godina redovito radi, moli se Bogu i po navici pije kozje mlijeko.

Unuka Željka, koja je po struci medicinska sestra, otkrila nam je još neke sposobnosti bake Ane, koja je bila posebno vješta u namještanju iščašenih zglobova i slomljenih kostiju. Unuci Željki, baka je savjetom pomogla pri liječenju zgloba, prije nego je istu mjeru potvrdio i liječnik.

IZVOR: Glas Slavonije