Ostalo

TURIZAM I VODE - ŠTITIMO ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST

Prigodnim manifestacijama obilježava se Svjetski dan turizma

S glavnom temom, 'Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost' obilježava se Svjetski dan turizma.

Ilustracija   FOTO:Grgo Jelavić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Svjetska turistička organizacija (World Tourism Organization - WTO) pokrenula je inicijativu za izdvajanjem dana posvećenog turizmu na svojoj trećoj sjednici u Torremolinosu u Španjolskoj 1979. godine. Od tada se prigodnim manifestacijama, priredbama i događanjima obilježava svake godine na današnji datum, 27. rujna, koji nije izabran bez razloga. Naime, tog je datuma 1970. godine usvojen Statut WTO-a.

Sva se zbivanja uvijek temelje na tome kako bi se jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju, a vežu se uz jednu odabranu temu koju određuje Generalna skupština po preporuci Izvršnog odbora Svjetske turističke organizacije, a ove je godine naglasak na odgovornosti turističkih dionika, ali i potrebi preuzimanja obveze zaštite globalnih vodnih resursa.

Kao što je posljednjih nekoliko godina običaj, teme se izabiru u skladu s tematskim godinama Ujedinjenih naroda, a 2013. godinu UN je proglasio Međunarodnom godinom vode, ističu u Ministarstvu turizma.