Razno

ORIGANO

Jedna od najljekovitijih biljaka svijeta

Ulje ove samonikle mediteranske biljke vrlo je cijenjeno, a dobija se od divljih vrsta posebnim procesom destilacije kako bi sva ljekovita svojstva ostala sačuvana.

Ilustracija   FOTO:ljekovite-biljke.com
Piše: Republika.eu / B92.net

Iako u kuhinji najčešće koristimo Origanum Vulgare, najljekovitijom vrstom smatra se Origanum Minutiflorum koji sadrži čak i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola i koji ima snažna antibakterijska svojstva. Još u antici, origano se koristio za liječenje kašlja i prehlade, zubobolje, glavobolje, probavnih tegoba i grčeva u želucu i crijevima, a i danas je smatran jednim od najjačih prirodnih antibiotika. Britanski znanstvenici otkrili su da je ulje origana djelotvorno protiv 25 različitih bakterija, a osim toga ima i snažno antivirusno djelovanje. No, zanimljivo je to da može zaustaviti bolest već pri pojavi prvih simptoma.

Znanstvenici su otkrili i da ulje origana daje pozitivne rezultate i mogućnosti u liječenju nekih vrsta raka te da ružmarinska kiselina koju sadrži i koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E pomaže u liječenju alergija. Ulje origana ima moć neutraliziranja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih, a također je korisno i za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

Olakšava grčeve i bol u mišićima, pospješuje zaceljivanje povreda, uganuća, upala tetiva i slično, a njegova protuupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lijekom za artritis. Od svih vrsta origana, 3 vrste su najljekovitije: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum; prva dva sadrže 30 do 60% karvakrola, dok Origanum Minutiflorum sadrži čak 80-90% ovog aktivnog sastojka zbog čega se od njega i najčešće pravi ljekovito ulje. 

Izvor: b92.net