Virovitičko-podravska

"BARTOLOMEJSKA NOĆ"

Smjena šefova svih odjela u virovitičkoj bolnici

Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić, u međuvremenu je zbog, kako kaže, brutalnih pritisaka na štrajkaše u virovitičkoj bolnici gdje je i zaposlen, zatražio ostavku sanacijske upraviteljice.

Štrajk još traje...   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Nakon jučerašnjeg neuspjelog sastanka, dogovor dviju strana o novom kolektivnom ugovoru još nije na vidiku, kao ni nastavak dijaloga dvaju sindikata i Ministarstva zdravlja. Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić, u međuvremenu je zbog, kako kaže, brutalnih pritisaka na štrajkaše u virovitičkoj bolnici gdje je i zaposlen, zatražio ostavku sanacijske upraviteljice.

"Pa pobogu, jel' ovo Sjeverna Koreja ili Hrvatska koja je članica EU?! Pravo na štrajk je zajamčeno zakonom, Ustavom, konvencijama koje su iznad Ustava, europskim zakonodavstvom. I temeljna pretpostavka za nastavak bilo kakvoga dijaloga s ciljem da se riješi štrajk, a mi to želimo, ravnateljica u Virovitici mora odstupiti", poručio je Babić.

Ministra Ostojića jučer je Babić izvijestio o smjeni svih šefova odjela te usporedio čistku s 'Bartolomejskom noći', krvavim obračunom francuskih katolika s protestantima krajem 16.stoljeća po direktivi tadašnjeg kralja Karla IX.

Ministar je obećao istragu svih pritisaka te poziv sindikatima kada stignu rezultati, kaže Babić.

"Evo, mi očekujemo poziv. Što se mene tiče, ja sam spreman i danas u neko razumno vrijeme odazvati se pozivu i nastaviti dalje, ali ovo se mora riješiti", rekao je Babić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas se nije oglasio. Jučer je, podsjetimo, ponovio da je spreman na dogovor o kolektivnom ugovoru, a pritiske će ispitati.

"Vidjet ću se što se može napraviti što se tiče ingerencije ministarstva zdravlja. Svaki dan 7-10 dana 10-15 sati dnevno završit ćemo ga da bi liječnici i medicinske sestre dobili adekvatno plaćena dežurstva za 9. mjesec", rekao je Ostojić.

Unatoč obostranoj spremnosti za razgovor, još se ne zna kada bi se predstavnici sindikata i ministarstva trebali opet naći za stolom.