Virovitičko-podravska

VIROVITICA PLANIRA I OSNIVANJE VELEUČILIŠTA

Virovitička županija u deset godina s najvećim porastom visokoobrazovanih

U posljednjih deset godina Virovitičko-podravska županija ima najveći porast visokoobrazovanih osoba u Hrvatskoj – povećao se za čak 73,46 posto. Prema podacima popisa stanovništva iz 2001. godine, Virovitičko-podravska županija imala je 3.391 osobu sa završenom stručnim studijem, sveučilišnim studijem (fakulteti, umjetničke akademije, magisteriji...) ili doktoratom, što je činilo niskih 4,4 posto.

U Virovitici studiraju mladi iz cijele Slavonije   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Deset godina kasnije, 2011., broj visokoobrazovanih je 5.882, odnosno 73,46 posto veći nego 2001. Iako je postotak visokoobrazovanih u županiji još uvijek malih 8,24 posto te je posljednja prema postotku visokoobrazovanih, podaci o porastu kakav nije ostvarila ni jedna županija u Hrvatskoj ohrabruju. Pokazatelj je to da se ulaganje u obrazovanje te gradnja osnovnih i srednjih škola, kao i Visoke škole za menadžment u turzimu i informatici u Virovitici dugoročno isplati te da će pozitivni rezultati biti vidljivi već za nekoliko godina.

"Ulaganjem u obrazovanje, kako u infrastrukturu, tako i stručnim usavršavanjem učitelja i nastavnika, Virovitičko-podravska županija postavlja temelje za kvalitetno obrazovanje učenika osnovnih i srednjih škola. Samo u posljednjih pet godina sagrađeno je i temeljito obnovljeno više od 30 osnovnih i srednjih škola te sagrađeno pet novih školskih športskih dvorana", ističe Tomislav Tolušić, župan virovitičko-podravski.

Što se pak tiče visokoškolskog obrazovanja, prije dvije godine otvorena je obnovljena zgrada Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici te time postavljen još jedan temelj za razvoj visokog školstva u županiji. U tijeku je gradnja studentskog restorana koji će biti otvoren u sljedećih mjesec dana, te se planira gradnja novog studentskog i učeničkog doma.

"Do kraja godine otvorit će se još dvije nove područne škole u Sedlarici i Rogovcu te nova Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači. Uskoro počinje gradnja nekoliko područnih osnovnih škola te nove Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić u Orahovici. Kreće i združeni studij drvne tehnologije, a u skoroj budućnosti planira se i osnivanje veleučilišta", zaključio je Tolušić.

Vezano uz daljnji razvoj visokog obrazovanja u Virovitici pokušali smo kontaktirati i s dr.sc. Vesnom Bedeković, dekanicom Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, no službeno je odsutna izvan Hrvatske. 

I studij i noćni život

Virovitica će se uskoro, kada bude sagrađen novi studentski i učenički dom te otvoren studentski restoran, moći podičiti titulom pravog studentskog grada. Na VŠMI se obrazuju studenti iz cijele Slavonije i Baranje, pa i šire, od Osijeka, Požege, Našica, pa sve do Slavonskog Broda. Viroviticu, osim dobrih uvjeta studiranja, studenti izabiru i zbog bogatog noćnog života i pristupačnih cijena smještaja i hrane, što je odličan argument za buduće brucoše.

IZVOR: Glas Slavonije