Ostalo

SINDIKATI

Ostojić ne pokazuje ni minimum dobre vjere za djelotvorni dijalog

"Pozivamo ministra zdravlja, Rajka Ostojića, da barem dio energije, koju ulaže u medijske obmane i neprihvatljivi organizirani pritisak na zdravstvene radnike u štrajku, usmjeri u pokušaj uspostave zdravijih odnosa u resoru kojim upravlja", stoji u otvorenom pismu kojeg je ministru uputila Hrvatska udruga radničkih sindikata.

Ozren Matijašević   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis
"Usprkos ministrovoj tvrdoglavoj medijskoj strategiji umanjivanja značaja štrajka u zdravstvu, falsificiranja podataka o odazivu liječnika i sestara, usprkos brojnim pritiscima kojima su izloženi na terenu, odazivom na akciju sindikata u štrajku '5 do 12', zdravstveni djelatnici jasno su poručili da su odlučni u borbi za dostojanstvene uvjete rada, demantirajući pritom ministrove obmane.

Ostojić nije pristao na određivanje krajnjeg datuma dovršetka kolektivnih pregovora!

Ne pokazujući od početka ni minimum dobre vjere za djelotvorni dijalog o kolektivnom ugovoru za zdravstvo, Ostojić je pridonio daljnjem podizanju tenzija u resoru opterećenom rezanjem troškova. Njegove reakcije na kritike i bahati javni nastup, očito popularan u Milanovićevu kabinetu, nepotrebno naglašavaju dojam postupnog slabljenja uvjeta rada i kvalitete usluge u hrvatskom javnom zdravstvu. Rušenje cijene rada nakon ministru kao naručenog sudskog poništenja kolektivnog ugovora dodatno je doprinijelo turobnoj perspektivi pa iako nam nedostaje kadra, svjedočimo sve brojnim odlascima mahom perspektivnog kadra u zemlje s kudikamo kvalitetnijim uvjetima rada.

Sve nas ovo obvezuje na bezrezervnu podršku zahtjevima sindikata u štrajku, a ministra bi trebalo dozvati odgovornosti i prihvaćanju kako činjenica, tako i procedura i vrijednosti socijalnog dijaloga"
, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HURS-a Ozren Matijašević