Virovitičko-podravska

PUTNICI NEMAJU KAMO S PRTLJAGOM

Nema više garderoba na slavonskim kolodovorima

Mnogi se još uvijek sjećaju garderoba koje su kroz povijest bila nezaobilazna mjesta na mnogim hrvatskim kolodvorima. I tada se putovalo kao i sada, ali danas ih nemaju ni veći željeznički kolodvori ni autobusne postaje.

Samo u Zagrebu i Splitu moguće je ostaviti torbe na čuvanje na kolodvoru   FOTO:Nikola Ćutuk/PIXSELL
Piše: Republika.eu / GS

Ali zato su se željeznice i kolodvori modernizirali i uveli naplatu informacija o voznom redu po minuti, a što njihovi putnici najbolje osjete kada prime telefonske račune. Garderobe, čini se, manje su važne.

"Nedavno sam doputovala iz Beča i u Budimpešti sam imala šest sati do polaska sljedećeg vlaka prema Koprivnici i dalje „plavcem“ prema Virovitici. Uredno sam predala prtljagu u garderobu, platila nešto sitno i prije polaska vlaka preuzela je. Imala sam dovoljno vremena da bez kovčega u ruci obiđem središte Budimpešte i osjećala sam se fantastično zahvaljujući postojanju takve usluge. Znam da takva usluga ne postoji nigdje u Slavoniji", kaže S.E. iz Virovitice, koja je, za Glas Slavonije, željela ostati anonimna. 

Turista je prema posljednjim statistikama sve više u Virovitičko-podravskoj županiji, ali i u cijeloj regiji pa ne bi bilo loše da Hrvatske željeznice opet razmisle o uvođenju nekad popularnih garderoba gdje bi se za nekoliko kuna mogla ostaviti prtljaga. Posebice je to bitno u gradovima kao što su Slavonski Brod, Vinkovci, Osijek, Virovitica, gdje putnici čekaju vezu za druge pa i međunarodne smjerove. U Koprivnici ne postoji zvanična garderoba, ali prtljaga se može ostaviti unutar kolodvora na čuvanom mjesto, a to se plaća 15 kuna po komadu prtljage, što dobro dođe turistima koji nakon Jadrana žele malo predahnuti u kontinentalnoj Hrvatskoj. Osijek uopće nema garderobu, a o Virovitici da i ne govorimo, dok Zagreb ima limene ormariće u koje se ubacuju kovanice i koje čuvaju kovčege. Neslužbeno doznajemo da se ti ormarići često kvare (mnogi su izvan uporabefunkcije, a znaju i „pojesti“ novac i ne zaključati), a i nisu toliko veliki da stanu torbe ili kovčezi većih dimenzija.

"Prva bih platila i 30 kuna da mogu u Osijeku ostaviti stvari na nekoliko sati i proći gradom, skočiti do nekog trgovačkog centra, jer kad se vraćam iz Beograda nemam gdje ostaviti prtljagu i moram je nositi u tramvaju do središta grada. Mislim da to nije u redu. Mogu zamisliti izraze na licu turista koji dođu u Osijek kad im kažu da kovčezi ne mogu ostati na kolodvoru kako bi ih preuzeli kasnije, nego ih moraju nositi sa sobom", dodaje čitateljica Glasa.

Od Mihaele Tomurad-Sušac, glasnogovornice HŽ putnički prijevoz, Glas doznaje, da su garderobni ormarići postavljeni na zagrebačkom Glavnom kolodvoru i na kolodvoru u Splitu.

"U Zagrebu ima 94 garderobnih ormarića (četiri velika pretinca, 66 srednjih i 24 mala pretinca). Cijena za čuvanje prtljage iznosi 15 kuna za svaka započeta 24 sata za male i srednje pretince, a 20 kuna za velike pretince. Ormarići rade na kovanice od jedne, dvije i pet kuna. Dostupni su 24 sata. U kolodvoru Split ima 59 garderobnih ormarića. Cijena je 15 kuna za svaka započeta 24 sata. Ormarići također rade na kovanice od jedne, dvije i pet kuna, a stvari se mogu ostaviti od 6 do 22 sata", kaže Tomurad-Sušac, naglasivši da je u budućnosti u planu postavljanje garderobnih ormarića i u drugim većim kolodvorima u sklopu rekonstrukcije kolodvora.

SLIČNO I NA AUTOBUSNIM KOLODVORIMA

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati autobusni kolodvori u Slavoniji koji imaju garderobu. Tako čuvanje velike torbe na osječkom autobusnom kolodvoru stoji 2,5 kuna po satu i može se predati odmah uz blagajnu. U Slavonskom Brodu prtljaga stoji jednu kunu po satu, a ostavljanje prtljage omogućeno je i u Požegi. Gradovi Donji Miholjac, Virovitica, Orahovica, Vukovar, Našice i drugi na kolodvorima nemaju garderobu. Garderoba na zagrebačkom kolodvoru smještena je kod dolaznog perona 106 i prtljaga do 4 sata čuvanja po satu i komadu stoji pet kuna, a daljnje čuvanje naplaćuje se 2,5 kune po satu i komadu. Za čuvanje jamče do 500 kuna vrijednosti preuzete pošiljke, a pri pohranjivanju prtljage potrebna je osobna iskaznica ili putovnica te je obvezan pregled prtljage.

IZVOR: Glas Slavonije