Društvo

BOLNICE OBRAĐUJU SAMO HITNE SLUČAJEVE

Počeo štrajk u zdravstvu, sustav hitne pomoći i primarne zaštite radi normalno

Liječnici i medicinske sestre počeli su štrajk, na koji su se odlučili nakon što je sud srušio kolektivni ugovor u zdravstvu.

Počeo štrajk u zdravstvu   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

U bolnicama će se danas obrađivati samo hitni slučajevi, a sustav hitne pomoći i primarne zdravstvene zaštite radi normalno.

Glavni razlog štrajka liječnika i sestara je način obračuna dežurstava i pripravnosti. Zbog toga su im plaće pale, tvrde za 30-ak posto.

"Mi imamo po 300, 400, 500 prekovremenih sati u pola godine. Probajte nas razumjeti da nam je već dosta ovog terora koji se godinama radi nad nama. Mi radimo za petoro ljudi. Ne može jedan osoba raditi za pet ljudi, a primati jednu plaću. Sustav na nama štedi milijune i milijarde niz godina", poručuje predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

No, u proračunu se zdravstveni manjak popeo na 2 milijarde kuna i zbog toga ministar financija Slavko Linić priprema rebalans. Njegov kolega Rajko Ostojić štrajkašima je poručio.

"Dok sam ja ministar nećemo donositi protuzakonite i protuustavne odluke kao neki drugim jer ovo nije borba države i sindikata ovo je pitanje pravde. Sud je poništio kolektivni ugovor, ne ministarstvo i ne Vlada", izjavio je Ostojić.

Povodom štrajka Ministarstvo je uvelo je i 24-satno dežurstvo na Bijelom telefonu 0800 7999 te na e-mail adresi pitajtenas@miz.hr te je pozvala građane da izvijeste o mogućim slučajevima kršenja prava na zdravstvenu zaštitu.