Ostalo

NAKON LJETA, TEŠKA JESEN

Nezaposlenost će i dalje rasti, a plaće padati

Podaci iz Ankete poslovnog optimizma za kolovoz upućuju na moguće pogoršanje uvjeta na tržištu rada u idućim mjesecima, navode analitičari Hrvatske narodne banke u Informaciji o gospodarskim kretanjima za rujan. Kada je pak riječ o trošku rada, kažu da su nominalne i realne bruto i neto plaće u drugom tromjesečju stagnirale u odnosu prema početku godine, a početkom trećeg tromjesečja zabilježen je njihov zamjetan pad na mjesečnoj razini.

Biro   FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Inače, podsjećaju, na tržištu  rada u drugom tromjesečju ove  godine zabilježeno je povećanje broja zaposlenih u odnosu  prema prethodnom tromjesečju kao rezultat snažnijeg zapošljavanja u uslužnim djelatnostima i javnom sektoru.

- Administrativna stopa nezaposlenosti, prema sezonski prilagođenim podacima, smanjila  se tijekom drugog tromjesečja  te je u lipnju iznosila 19,9  posto, a u prvom tromjesečju,  za usporedbu, iznosila je prosječno 20,4 posto. Prema podacima za srpanj, na početku  trećeg tromjesečja nastavilo se  smanjivanje broja nezaposlenih osoba, a broj zaposlenih tek  je neznatno porastao. Stoga se  u srpnju stopa nezaposlenosti  dodatno snizila, na 19,5 posto,  kažu u HNB-u, no upozoravaju, dakle, na moguće pogoršanje uvjeta na tržištu rada  u idućim mjesecima.

Analitičari Raiffeisen banke  podsjećaju da je i u kolovozu  nastavljen pad broja nezaposlenih na mjesečnoj razini iako  znatno sporije nego u mjesecima prije početka središnje  turističke sezone. Prema posljednjim podacima HZZ-a,  navode, u kolovozu je registrirano 313.675 nezaposlenih,  što je 2.571 osoba manje nego u  srpnju. Pri tome su u evidenciju  nezaposlenih ušle 21.133 osobe, a iz evidencije su izišle  23.704 osobe (u odnosu prema  33.593 osobe u srpnju). Broj  ulazaka u evidenciju smanjio se  za 10.596 u odnosu prema  srpnju, a broj izlazaka iz evidencije smanjio se za 9.889. Na  godišnjoj razini broj nezaposlenih i dalje raste, međutim  stopa rasta blago je usporila u  odnosu prema nekoliko prethodnih mjeseci.