Društvo

PREDSTAVLJENA NOVA STRATEGIJA

Od 2018. bi trebala krenuti devetogodišnja osnovna škola

U Banskim dvorima predstavljena je strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koje je zajedničko izradilo 130 stručnjaka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti...

Učenici   FOTO:Dusko Mirkovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Na neki način hiperproducirati, samo hiperproducirati, visokoobrazovane građane o trošku društva bez jasne vizije i cilja što se s time može postići, se na primjeru nekih južnih članica Europske unije pokazalo kao strateška greška", pojasnio je na premijer Zoran Milanović zbog čega je ova strategija važna.

Jedna od velikih promjena dugoročne strategije je uvođenje devetogodišnjeg osnovnoškolskog obrazovanja koje bi krenulo 2018. godine, najavio je predsjednik Nacionalnog operativnog tijela za izradu strategije Neven Budak.

Strategija, uz ostalo, predlaže licenciranje nastavnika i ravnatelja, sistematiziranje radnih mjesta na sveučilištima, racionalnije uređenje studentskog standarda i povećanje ulaganja u obrazovanje i znanost.

"Trošit će se racionalnije, a dugoročniji je cilj ulaganja u sektor podići sa sadašnjih 0,75 na 1,4% BDP-a uz povećanje privatnih ulaganja", pojasnio je ministar Željko Jovanović.