Virovitičko-podravska

NA OBUCI OSAM VATROGASACA

Orahovčanin Robert Orina postao jedan od instruktora simulacije plamenog udara

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije poslala je osam vatrogasaca u Ivanić Grad na prvi dio tečaja za instruktore simulacije plamenog udara. Među njima bio je Orahovčanin Robert Orina, koji je tako postao jedan od 70 instruktora u Hrvatskoj.

Robert Orina   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

"Tečaj se sastojao od pet napornih dana bez stanke. Uključeni su teorijski praktični dio, ulasci u simulator, vježbe s mlaznicama, kontroliranje požara, prepoznavanjem i čitanje svih parametara gorenja te vođenje brige o sigurnosti polaznika. Sve to uz aparat za zaštitu dišnih organa na sebi. Polaganje za simulator plamenog udara sastoji se od četiri ulaska. U prvom ulasku vatrogasci promatraju požar od razbuktane faze do zgarišta, drugi ulazak rezerviran je gledanje plamenog udara, propaljivanje dimnog sloja i ulazak u plameni udar. U trećem ulasku vatrogasci blokiraju plameni udar, odnosno upoznavaju se s načinom gašenja, a četvrti ulazak odnosni se na snalaženje u prostoru punog dima, nalaženje požara te odimljavanje prostora", priča, za Glas Slavonije, Orina. Kaže kako u tijeku dana kada se ulazi u tzv. brodski kontejner gdje se nalazi simulacija plamenog udara, vatrogasci moraju popiti 3-4 litre mineralne vode jer se tijekom vježbe izgubi do kilogram i pol tjelesne težine znojenjem. 

"Na obuci se temperatura na dnu kontejnera penje od 150 stupnjeva do 300 kod glave vatrogasca, 650 stupnjeva na vrhu i 1.200 u ložištu. S obzirom na tako visoke temperature, kao i pri stvarnim intervencijama, na obuci u simulatoru smiju sudjelovati samo osobe koje prođu liječnički pregled i koje su prošle obuku za nošenje parata za zaštitu dišnih organa. U kontejneru smo boravili 30 minuta", nastavlja Orina. Mnogi se pitaju što je to plameni udar ili kako ga vatrogasci zovu - flashover:

"Plameni udar zatvorenog ventiliranog prostora naziva se flashover, a događa se u fazi između početnog i razbuktanog požara. Pod pojmom ventiliranog prostora podrazumijevamo prostoriju u kojoj su zbog požara popucala prozorska stakla ili izgorjela vrata, što omogućava dotok svježeg zraka. Mnogi kažu kako je flashover moguć samo u Americi, no svakog dana i u Hrvatskoj je opasnost sve veća jer je sve veća praksa kupnje plastične stolarije kroz koja ako se zatvori, nema dotoka zraka", kaže Orina te dodaje da ovo polaganje nije samo osposobljavanje za simulaciju plamenog udara.

"Uvježbavaju se i druge za vatrogasce životno važne stvari poput kretanja u zadimljenom i požarom zahvaćenom prostoru, međusobna komunikacija i rad s mlaznicama. Vatrogasac koji prođe takvu obuku sigurniji je u sebe, u zaštitnu opremu, u kolege, bolje razumije požar i spremniji je", zaključuje Orina.

IZVOR: Glas Slavonije