Društvo

OSIJEK MULTIRELIGIJSKI GRAD

Nakon 500 godina od Osmanlijske krvave okupacije Osijeka, Vrkić "gradi" džamiju u Osijeku!

Inače bogata povijest grada na Dravi bilježi da su osvajači Osmanskog carstva u grad stigli 14. kolovoza 1526. kad je Osijek predan bez borbe, no kažu da ga je Ibrahim-paša do temelja razorio, a njegove tadašnja stanovnike sve pobio. Kasnije ga Sulejman Veličanstveni potpuno obnovio i sagradio čuveni pontonski most preko Drave i obližnjih močvara do mjesta Darda u ukupnoj dužini od 8 km. Osijek kasnije opet u vrijeme 150 godišnje okupacije, postaje čuven po obrtu, trgovini i velikim sajmovima.

Islamski centar sa džamijom u Zagrebu   FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Grad je ostao okupiran pod Turcima više od 150 godina, u sklopu Požeškog sandžakata, i biva oslobođen 29.rujna 1687. godine da bi uskoro,  ponovno 1690. godine pod turskom opsadom, bio potpuno porušen, no ovoga puta ne i osvojen. O tada, pa do danas, dakle gotovo 500 godina, u Osijeku kao kršćanskom gradu nije bilo minareta kao simbola 150 godišnje Turske i islamske okupacije ovoga dijela kršćanske Europe.

Danas su vremena nova, modernija i tolerantnija. Jednostavno drugačija. Krvava povijest je iza nas. Osijek se ponosi svojom multikulturalnošču, multietničnosti i vjerskom tolerancijom. .

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je jučer kako gradska uprava podupire izgradnju džamije u Osijeku jer smatra da će to "za jednu novu vrijednost" obogatiti život u gradu te da će gradske službe učiniti sve kako bi se skratili rokovi za njezinu izgradnju.

Nakon sastanka s muftijom Islamske zajednice u Hrvatskoj Azizom Hasanovićem, Vrkić je rekao da će izgradnja džamije pokazati koliko se grad otvara i prema svojim sugrađanima i prema svijetu

Dodao je da nova gradska vlast nema nikakve komplekse ni ograde prema tom projektu te kako očekuje da bi izgradnja džamije, ako sve pripreme pravodobno završe, mogla početi u proljeće iduće godine.

Muftija Hasanović izrazio je zadovoljstvo što su, nakon višegodišnjih pokušaja izgradnje džamije na tom području, dobili "čvrsta jamstva da će se zajedničkim snagama doći do objekta koji će zadovoljiti vjerske potrebe islamske zajednice u Osijeku".

"Raduje da je Osijek otvoren i multikulturalan grad i da će izgradnja džamije poslati takvu multikulturalnu i multireligijsku sliku grada i šire okolice", poručio je.
Ocijenio je da je Hrvatska "model rješenja muslimanskog pitanja koji mogu prekopirati sve zemlje Europske unije", ali može poslužiti i kao model rješenja položaja kršćanskih manjina u islamskim zemljama.
Muftija Hasanović također je rekao kako u Osijeku živi oko 3100 pripadnika islamske zajednice, a džamija bi pokrivala šire osječko područje na kojemu živi oko 5000 islamskih vjernika.
Dodao je kako sada počinje faza raspisivanja javnog natječaja za najbolje idejno rješenje, a financijska sredstva nastojat će se osigurati različitim donacijama.