Razno

UČITE OD DJECE

Sjetite se kako je nekada bilo biti dijete, može vam pomoći!

U našoj svakodnevnici puno je stresa, užurbanosti, a sreća se u svemu tome negdje izgubila. Mi vam donosimo kako ju ponovno pronaći i to od djece koja su potpuno naša, razigrana i sretna.

Ilustracija   FOTO:24sata.hr
Piše: Republika.eu / Tportal.hr

Slijedite njihove snove, možda će vam svakodnevnica donijeti osmijeh na lice.

1. Donošenje odluka. Djeca se ne opterećuju previše jesu li donijeli dobru ili lošu odluku. Ona ne preispituju i ne analiziraju. Oni jednostavno odluče "na prvu". Pokušajte i vi.

2. Vjerujte! Djeca vjeruju. Vjeruju u Djeda Mraza, vile i čarobnjake. Ponekad i vi otputujte u taj svijet. Osjećati ćete se bolje.

3. Otplešite. Djeca vole plesati i to onako kako oni znaju! Plešite i vi kao da vas nitko ne gleda jer ples opušta.

4. Stvaraju. Djeca imaju potrebu crtati, bolikovati i rezati. Pridružite im se i u sebi otkrijte kreativca.

5. Pjevaju i pjevuše. Djeca ne znaju fućkati pa ćete ih uvijek čuti da nešto pjevuše. Ukoliko niste veliki talent za dobru solo izvedbu, ne opterećujte se. Opustite se i zapjevajte omiljenu pjesmu.

6. Znaju što je uzbuđenje. Znaju se ushititi! (Ali im je teško razumjeti koncept budućnosti pa budite oprezni kada svom sinu kažete da mu rođendan stiže za nekoliko mjeseci.)

7. Oni vole stare stvari. Djeca vole pogledati crtić koji su gledali 15 puta ili obući svoju najdražu majicu bezbroj puta. Uklopite se i vi u ovu priču. Nemojte patiti od toga da morate prvi biti u novootvorenom restoranu ili imati prvi baš te cipele iz najnovije kolkcije. Treba znati uživati, kao naša djeca, u starim stvarima.

8. Prihvatite kompliment. Kada pohvalimo djecu, ona će vam reći "hvala" ili "znam". Postupite i vi tako ako vam "doleti" kompliment.

9. Ne diskriminiraju. Djeca su sretna i jednostavno prihvaćaju sve oko sebe dok kroz odrastanje ne uvide da nije/nisu svi isti. Vratite se u taj svijet kada su svi ljudi oko vas jednaki.

10. Oni su potpuno angažirani. Psiholog Mihaly Czikszentmihalyi tvrdi da je potpuno uključivanje u neku aktivnost tajna sreće. Djeca su često toliko duboko zadubljena u ono što rade da ne čuju kada ih zovete. Radite i vi ono što volite i dođite do postavljenog cilja. Pri tome ne dajte da vas itko u tome ometa.