Razno

OLAKŠAJTE SI UČENJE

Počela je nova školska godina, pripremite se za učenje!

Svaki učenik tijekom svog odrastanja i obrazovanja izgradi svoj stil učenja i po njemu se vodi. On stvori sebi poseban način stjecanja znanja koji bi trebao biti što kraći i što učinkovitiji.

Olakšajte si učenje   FOTO:Srednja.hr
Piše: Republika.eu / Vecernji.hr

Na koje stvari tijekom učenja bi ste trebali obratiti pozornost i kako postići svoj stil donosimo vam u članku.

Radno okruženje

Pronađite sebi idealno mjesto za učenje. Na tom mjestu bitna je organizacija stvari koje su vam potrebne za učenje (knjige, bilježnice, pribor, itd.), no nemojte zaboraviti da je to mjesto u tišini i da vas na njemu nitko neće smetati. Ako vam je prevelika tišina problem, pustite si laganu glazbu.

Bitan je plan

Izradite si polugodišnji plan učenja. Prikupite sve materijale i raspitajte se na koji način određeni profesor ispituje i kako izgledaju testovi. Budite uporni i svoju materiju si podijelite na manje dijelove, a kada se umorite, prošetajte se ili provozajte biciklom. Tijekom učenja bitna je i fizička aktivnost. Savjet – ne učite noć prije ispita, radije se kvalitetno naspavajte.

Aktivno učenje

Dok učite potrudite se da to gradivo razumijete i povezujte ga s onim znanjem koje već imate te pokušajte što manje učiti napamet. Učenje napamet je teže, a kasnije to gradivo zaboravite i morat ćete ga učiti ponovno, ako vam zatreba. Kako biste učili aktivno dok učite čitajte poluglasno i ponavljajte male cjeline. Krećite dalje tek kad ste ih naučili. Važne dijelove teksta podcrtajte markerom - te dijelove prođite prilikom ponavljanja.

Kako pronaći motivaciju?

Kada izradite plan učenja on uvijek izgleda idealno, no i sami znate da ne ide nikad „niz dlaku“ pa tako ni vaš plan. Kako bi ste ga uspješno realizirali, morate se motivirati. Za svaki uspješno položen test u školi ili ispit na fakultetu nagradite se. Kupite si odjevni predmet koji već dugo gledate ili proslavite uspjeh u dobrom društvu. Ako se baš ne možete usredotočiti na učenje uzmite pauzu i napravite nešto drugo, nazovite prijatelja ili prijateljicu. No, neka to ne traje predugo kako biste se vratili natrag učenju. Motivaciju može smanjiti i neuspjeh. U takvim situacijama pomoć i podršku potražite kod prijatelja ili obitelji.

Recite NE ovim stvarima dok učite

Ako se susretnete s gradivom koji ne razumijete baš najbolje, nemojte odustajati. Ne brzajte kroz gradivo, već aktivno ponavljajte. Ne odustajte od učenja ako naiđete na dio gradiva koji ne razumijete i ne prekidajte učenje zbog zabave ili drugih poslova.

Savjeti kako učiti koje gradivo

Kada se uči matematika, fizika, kemija i slični predmeti, potrebno je razumijevanje gradiva te vježbanje zadataka. Roditeljeva uloga je da djetetu objasni gradivo ako ga dijete ne razumije, pomogne mu da uoči vlastite pogreške te ih samo ispravi. Kod učenja takvih predmeta pomaže ispisivanje formula na zaseban papir ili u bilježnicu. Kod sadržajnog gradiva potrebno je označiti najvažnije dijelove teksta i sažeti tekst u natuknice koje kasnije služe za ponavljanje gradiva. U pomoć može priskočiti mentalna mapa, a ako učite povijest izradite lentu vremena.

Najbitnija stvar nakon učenja je naučeno gradivo prepričati na glas.