Osječko-baranjska

HVIDR-a O VUKOVARU

'To nije demokracija, već demonstracija sile'

To nije demokracija, već demonstracija sile, poručili su danas predstavnici Zajednice udruga "HVIDR-a" Osječko-baranjske županije koji su komentirali događanja u Vukovaru oko postavljanja dvojezičnih natpisa. Očito je, smatraju u HVIDR-i, da se situacija u gradu Heroju koristi kako bi se skrenula pozornost javnosti s gospodarskih problema u zemlji.

Policija čuva dvojezične natpise   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Predstavnci osječko-baranjskih udruga HVIDR-a kažu kako apsolutno podržavaju zahtjeve Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Kao i Stožer traže da se napravi novi popis stanovništva u Vukovaru, jer nije točan podatak o broju pripadnika srpske nacionalnosti koji se prikazuje. Srbima kažu, nitko ne želi smanjiti njihova prava, no u HVIDR-i traže da se poštuje žrtva Vukovara i da se on proglasi gradom od posebnog pijeteta. Rane su još uvijek svježe i nije još vrijeme za postavljanje dvojezičnih ploča, poručili su.

"Izražavamo strašno negodovanje i zgražanje što se to radi pod okriljem noći. Smatramo da je to provođenje sile ove Vlade. Zašto ta Vlada nije htjela sjesti za stol sa Stožerom, već mora preko noći postavljati table i dovoditi jake policijske snage da osiguravaju ono što je mogla provesti sa mirnim dijalogom, mirnim razgovorom?", pita se predsjednik Zajednice udruga "HVIDR-a" OBŽ Damir Varaždinac.

"Mislim da je bahata Vlada imala vremena pregovarati ne samo o tim pitanjima, već i o svim ostalim pitanjima u ovoj državi. Ona jednostavno ignorira građane Republike Hrvatske, bili oni seljaci, branitelji, doktori. Jednostavno nemaju sluha za narod", jasan je predsjednik HVIDR-e Osijek Miljenko Kolobarić.


Predstavnici osječko-baranjske HVIDR-e najavili su kako će inicirati osnivanje fonda za uhićene prosvjednike u Vukovaru, kako bi se prikupio novac i na taj način osigurala kvalitetna pravna pomoć. 

A potporu gradu Heroju sinoć su dali brojni Osječani. Okupljeni kod instalacije Crveni fićo u miru i tišini, mnogi su građani došli zapaliti svijeće u znak podrške Vukovaru, te u sjećanje na sve one koji su nesebično dali živote u obrani tog simbola Domovinskog rata.