Vukovarsko-srijemska

ĆIRILICA U VUKOVARU

Prosvjednici u Vukovaru i danas mirno prosvjedovali

Treći dan prosvjeda protiv postavljanja dvojezičnih ploča na zgradama državnih institucija u Vukovaru protekao je mirno bez incidenata i bez skidanja ploča.

Kolona prosvjednika   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Media Servis

Oko 500 prosvjednika okupilo se na središnjem gradskom trgu gdje im se obratio Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i poručio neka se ne sukobljavaju s policijom.

"Svi govore, mi smo se tukli onaj dan s policijom. Mi se nećemo tući, to su naši ljudi, naša djeca, naša braća. Tako da to nisu naši neprijatelji nikada bili, niti će biti", istaknuo je Josić.

O svom jučerašnjem uhićenju Josić je rekao.

"Mene su zatvorili kao generala Gotovinu, znači, po zapovjednoj dužnosti. Ja niti sam koga dirao, niti sam rušio ploču, međutim, bio sam pritvoren zato što sam organizator. Ispada da sam ja kriv za sve što se u gradu dešava ako ja i kod kuće sjedim", kazao je Josić.

Na Milanovićevu izjavu kako je rat u Vukovaru gotov, Josić je rekao.

"A njegov rat je davnih dana gotov. Naš rat još nije gotov jer mi se borimo da ovo bude hrvatski grad. Njemu to nije u interesu".

Josić je rekao i da je spreman razgovarati s Vladom, ali...

"Ne na tajni sastanak kao što je bio poziv zadnji put, na zadnja vrata, po mraku", poručio je Josić.

Rekao je i da danas neće skidati ploče, a da će se sutra sastati čelnici braniteljskih udruga i zajedno odlučiti što im je za činiti. Dragovoljce iz Hrvatske koji žele doći u Vukovar i dati potporu prosvjednicima, pozvao je da to ne čine, da su Vukovarci sposobni sami se izboriti za vlastito dostojanstvo i dignitet Domovinskog rata.

Prosvjednica Biljana Marić ispričala je kako je policija privela njezinog sina, zajedno s osmoricom mladića.

"Sinoć su došli po mog Ivana, po Kristijana Vidakovića i još njih pet i odveli su ih i zatvorili. Rekli su da je razlog prosvjed. Svi smo bili pred policijom. Onda nek nas zatvore. Zašto nam djecu vode? Mi da budemo dostojanstveni, a što oni rade? Djecu nam drže zatvorenu. Zvala sam policiju u Vinkovce jutros, ne daju nikakve informacije. Ne znaju kad će ih odvesti u Državno odvjetništvo. I ja sam stala pred prvi kamion kad su rekli da se cesta zatvara. Neka vode i mene onda", poručila je Marić.

Kolona prosvjednika okićena hrvatskim stijegovima uputila se gradskim ulicama prema Mitnici, zastala na tren pokraj policijske postaje Vukovar, uz pjevanje domoljubnih pjesama i usklike "Hrvatski Vukovar" i "Ovo je Hrvatska", a na Mitnici su se okupili na Trgu žrtava Ovčare.

Molitvu je za žrtve Ovčare predvodio župnik Župe svetih Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, a imena svih 200 žrtava pročitala je i svijeću položila podno spomen obilježja Lidija Jantol, kći na Ovčari ubijenog Borisa Jantola.