Društvo

JOVANOVIĆ OPTUŽUJE SVE OKO SEBE

NSZSŠH Jovanovićeve e-upise naziva fijaskom

Ne želeći prihvatiti kako je njegov projekt e-upisa u srednje škole doživio fijasko, ministar Željko Jovanović optužuje sve oko sebe, poručuju iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske...

Željko Jovanović   FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Kada optužuje druge kako su megalomanski i neplanski raspisali previše upisnih mjesta u srednje škole, ministar zaboravlja kako je On 23. travnja 2013. potpisao Odluku Vlade RH o upisu u srednje škole za školsku godinu 2013/2014. kao i Strukturu upisa u srednje škole koja precizno propisuje broj upisnih mjesta za svaku školu i svaki program. Ministar je planirao upisati mogućnost upisa za 55.950 učenika u 2.244 odjela.

Uzdajući se u e-upis ministarstvo je propisalo samo dva upisna roka, umjesto dosadašnje prakse s dva upisna roka u srpnju i trećim koncem kolovoza. Time je ministarstvo onemogućilo kvalitetniju i pravovremenu mogućnost formiranja razrednih odjela već u srpnju. Naime nakon objave konačnih rezultata prvog upisnog roka 5. srpnja 2013. bilo je jasno u koje se programe prijavilo premalo učenika za formiranje razrednih odjela. Već tada je trebalo uputiti učenike i roditelje u druge programe.

Na ovaj način ministarstvo je uputilo škole na formiranje razrednih odjela tek krajem kolovoza, nakon drugog upisnog kruga koji završava 29. kolovoza. objavom konačnih rezultata. Iz tog razloga 2. rujna, prvog dana nastave, mnogi razredni odjeli još uvijek nisu bili formirani, obzirom da su mnoge škole zatražile suglasnost ministarstva za formiranje odjela s manjim brojem učenika od propisanih kriterija tek nakon drugog upisnog kruga.

Bit će zanimljivo kasnije analizirati sve suglasnosti koje je ministarstvo dalo za formiranje razrednih odjela.

Projektom e-upisi svi učenici su zapravo do 2. rujna 2013. bili „virtualno“ upisani, a tek od 2. rujna stvarno, samim činom predaje potpisane upisnice.

Iz tog razloga u mnogim školama još se ne mogu utvrditi rasporedi sati za održavanje nastave, nastavnici još uvijek ne znaju jesu li postali tehnološki višak, a ravnatelji ne mogu planirati ništa.

Sama tehnička pomagala kao ni tehnologija ne mogu u svim slučajevima zamijeniti čovjeka. Do sada su i učenici i roditelji imali prigodu razgovarati s nastavnicima i savjetovati se s njima o upisima svoje djece. I jedino iz tog razloga su dosadašnji upisi i bez kompjutera uglavnom uspješno okončani već u srpnju na zadovoljstvo i učenika i roditelja.

Pitamo se, kada će konačno u ministarstvu početi uvažavati struku?", stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.