Vukovarsko-srijemska

NA ČELU KOLONE SU ŽENE S MITNICE

Nastavljen prosvjed u Vukovaru

Više stotina prosvjednika i danas u Vukovaru negoduje zbog postavljanja dvojezičnih ploča koje su postavljene na sve institucije, a osigurava ih policija...

Prosvjednici   FOTO:Republika.eu
Piše: Media Servis

Prosvjednicima koji su se okupili na glavnom gradskom trgu obratio se predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Josić. Pozvao ih je da se ne sukobljavaju s policijom jer su to njihovi prijatelji, sinovi, djeca i rođaci. Pohvalio je policiju za korektno ponašanje prema njemu tijekom pritvora.

Rekao je da danas neće biti pokušaja skidanja ploča kao što je to bilo prekjučer, da će oni strategiju djelovanja razraditi sutra na sastanku braniteljskih koordinacija. Pozvao je branitelje i druge dragovoljce iz ostalih dijelova Hrvatske da ne dolaze u Vukovar, "da je to naša bitka koju ćemo mi sami ovdje izboriti, a ako bude potrebe, na vrijeme će biti obaviješteni". Dakle, da ovoga trena ne dolaze jer u Stožeru nisu u mogućnosti osigurati red i mir za toliki broj posjetitelja. Josić pretpostavlja da bi ih na njihov poziv došlo 250.000.

U Stožeru smatraju da se bitka za Vukovar nastavlja, da ona nije završena, da oni ovdje ne ruše ustavni poredak Hrvatske, nego zapravo brane Ustav od nelegitimnog tumačenja Vlade.

Povorka se uputila gradskim ulicama uz jako policijsko osiguranje, ima dosta policije, možda i više negoli prosvjednika, kojih je oko 1.000.

Prosvjedna kolona zaustavila se pred policijskom postajom gdje je bilo puno policajaca i obučenih specijalaca koji su stajali u dva do tri reda i čuvali zgradu, međutim, prosvjednici su samo pjevali domoljubne pjesme i nije bilo nikakvih incidenata. Potom se kolona uputila prema Mitnici, gdje je organiziran program.

Na čelu kolone su žene s Mitnice koje nose natpise: "Milanoviću, ovo su šovinisti". Pozivaju se na Milanovićevu izjavu kako se ovdje radi o šovinistima.

Poseban je problem što je puno građana privedeno u policijsku postaju nakon jučerašnjeg prosvjeda. Jedna je majka ispričala kako je osam mladića starosti 18 i 19 godina jučer odvedeno prvo u Policijsku stanicu u Vukovaru, a potom su prebačeni u Policijsku postaju u Vinkovci i još nisu pušteni iz pritvora. Unatoč nastojanjima da dozna zašto terete njezinog sina koji je cijelo vrijeme bio s njom u prosvjedima i mirno hodao, nije dobila odgovor.