Osječko-baranjska

JAČANJE VEZA

Ponovno otvoren konzulat Mađarske u Osijeku

Svečanim otkrivanjem ploče s natpisom i rezanjem vrpce jučer poslijepodne ponovno je otvoren Generalni konzulat Mađarske u Osijeku, ovaj put na adresi Vijenac Ivana Mažuranića 3.

Piše: Republika.eu

Svečanim otkrivanjem ploče i rezanjem vrpce simbolično je u Osijeku otvoren Generalni konzulat Mađarske u Republici Hrvatskoj. San koji su predstavnici mađarske nacionalne manjine sanjali proteklih sedam godina, napokon se ostvario 

"Zadaća generalnog konzulata je prije svega  ispunjavanje onih zahtjeva koje mađarska zajednica bude imala prema nama, dakle da udovoljimo tim zahtjevima mađarske zajednice u Hrvatskoj. Ali druga važna zadaća je sudjelovanje u gospodarskom životu regije pogotovo otkad je Hrvatska ušla u Europsku uniju, jer mi smo svjedoci da se otvaraju još veća vrata za suradnju dvije zemlje.", kazao je Antonio De blasio, generalni konzul Mađarske u Republici Hrvatskoj.

Hrvate i Mađare dijeli osamsto godina zajedničke prošlosti. Suradnja dviju susjednih zemalja vidljiva je i danas na brojnim poljima. Mađarska je podupirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a ovo je samo još jedan korak ka daljnjem približavanju dvaju naroda, moglo se čuti na svečanosti. 

"Današnjim ćemo otvaranjem Generalnog konzulata  ojačati i regionalne, pogranične veze naših dvaju naroda ali osim toga postižemo i jedan od glavnih ciljeva naše nacionalne politike. Jer Osijek je kao grad bogate prošlosti, grad koji je nama jako drag, središte regije u kojoj živi oko 10 tisuća naših sunarodnjaka. Ovo ponovno otvaranje Generalnog konzulata je prvenstveno važno upravo njima i otvara se radi njih.", poručio je Ivan Gabor, mađarski veleposlanik u RH.

U ime Osječko-baranjske županije stigao je zamjenik župana Dragan Vulin, a Grad Osijek predstavljali su zamjenici gradonačelnika Vladimir Ham i Denis Ambruš.