Osječko-baranjska

OPĆINA BILJE OBILJEŽILA 3. RUJNA

Sjećanje na 20 poginulih i nestalih branitelja

U žestokom napadu 3. rujna 1991. godine poginulo je jedanaest branitelja dragovoljaca, a devet ih je odvedeno u nepoznato i ubijeno. Nakon tog napada, iz Bilja su izišli i posljednji stanovnici što se smatra i padom Baranje. Paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Bilju, ali i centralnom osječkom i retfalačkom groblju, mještani su se prisjetili žrtava pada Bilja.

Željko Cickaj - načelnik općine Bilje   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu

"Obilježavamo 22 godine od njihove pogibije i zarobljavanja. Tog 3. rujna 1991. godine, poginulo je 11 branitelja Bilja, dragovoljaca, pripadnika tadašnje biljske satnije ZNG-a RH, a devet ih je odvedeno u nepoznato i ubijeno. Njihova su tijela naknadno pronađena i ekshumirana na raznim stratištima, dok se trojica branitelja još vode kao nestali", rekao je Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje.

A „5 do 12“ ujedno je i naziv biciklističkog puta istine na koji su mještani Bilja krenuli nakon odavanja poštovanja poginulim braniteljima. Naime, na području Baranje još uvijek se traga za 16 nestalih osoba, među kojima su i trojica biljskih branitelja, a čiji zadnji trag vodi do Dalja. Biciklističkom turom do Dalja želi se poslati poruka kako je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci za rasvjetljavanje njihove sudbine, ali i svih ostalih nestalih žrtava Domovinskog rata.