Vukovarsko-srijemska

BABOGREDCI DISKRMINIRANI?

ZAKUD nas ne želi na Vinkovačkim jesenima

Već 11 godina Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija iz Babine Grede neuspješno pokušava postati član Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije (ZAKUD), ali ondje nas nepravedno ignoriraju - požalio se predsjednik te udruge Ilija Babić novinarima Glasa Slavonije.

Ilija Babić - predsjednik udruge Šokadija iz Babine Grede   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Napominje kako je udruga vrlo aktivna i uspješna i njezin je rad prepoznat diljem Lijepe Naše. Tu su Stanarski susreti, Bećarfest, literarni susret učenika Hrvatske “Duša moja hrvatski je kraj”, u okviru te udruge djeluju muška, ženska i mješovita pjevačka skupina.

"Unatoč svim nastojanjima ne možemo postati član ZAKUD-a. Želimo uljepšati Vinkovačke jeseni našim nastupima, ali za to nemamo priliku. Iz ZAKUD-a su selektora Bećarfesta pitali koja je muška pjevačka skupina bila najbolja, a kada su čuli da je babogredska, opet nismo pozvani na Vinkovačke jeseni, a za otvorenje im treba bećarac", razočaran je Babić. Tvrdi da su trebali nastupiti i na snimanju emisije Lijepom Našom u Nijemcima, no netko ih je namjerno obrisao s popisa sudionika.

"Imamo izvanrednu mladu žensku pjevačku skupinu koja je pozvana u Zagreb, u Hrvatsko narodno kazalište, gdje će nastupiti sljedeći mjesec, ali ni za njih nema mjesta ni na Dječjim Vinkovačkim jesenima ni igdje u sklopu te manifestacije", ogorčen je Babić. 

"Ne znam zašto, ali mi jednostavno nemamo mjesta ni u čemu što organizira ZAKUD. Uredno smo se javili i na sve natječaje za sufinanciranje pojedinih manifestacija, ali ni odgovor nismo dobili, jer Županija sva sredstva prebacuje na ZAKUD i mi ne možemo dobiti ni mrvicu tog kolača. Da nam nekada ne pomogne župan, kada mu se izravno obratimo, za ove naše manifestacije nikada ni kunu ne bismo dobili", optužuje Babić.

"Ne znam ni sam dokle će to ići. Uvjeren sam da sve to stopiraju pojedinci, vjerojatno sam u pitanju ja, iako se ni s kim ondje nisam zamjerio, nikada nisam bio politički aktivan, ne pripadam ni jednoj političkoj opciji... Je li to zbog toga što je u Babinoj Gredi na vlasti SDP, ne znam, ali žao mi je ako su babogredski kulturnjaci taoci političkih obračuna. Nepravedno nas se zapostavlja, diskriminira, zatvaraju nam se vrata i Babogredcima se uopće ne daje mogućnost da pokažu ono što znaju, a vjerujte mi - znaju jako mnogo", zaključuje Babić.

U Zajednici KUD-ovi, a ne udruge

Predsjednik ZAKUD-a Andrija Matić iznesene optužbe uopće nije želio komentirati. Tajnik Stjepan Đurković ustvrdio je da ZAKUD okuplja KUD-ove, folkloraše, a ne udruge, kojih na tom području ima više od stotinu i koje se bave očuvanjem tradicije i ni jedna nije članica ZAKUD-a. "Babogredska Šokadija je udruga, a ne folklorna skupina kakve mi okupljamo i uz dužno poštovanje prema gospodinu Babiću, uopće ne razumijem njegove optužbe, koje doista nisu utemeljene. Mi organiziramo nastupe folkornih društava, a ne pjevačkih skupina, i stvarno mi nije jasno što to gospodina Babića muči. I osobno je nekada bio aktivan u ZAKUDU i vrlo dobro zna koga mi okupljamo i na koji način funkcioniramo", ustvrdio je Đurković.

IZVOR: Glas Slavonije