Crna kronika

UBIO SE ZVONIMIR BUŠIĆ

U Rovanjskoj kraj Zadra ubio se Zvonko Bušić! Informacija potvrđena iz kruga obitelji

Iz kruga obitelji prijateljima je potvrđeno da se ubio Zvonimir Bušić. Samoubojstvo je počinio vatrenim oružjem, a pronašla ga je supruga Julienne Bušič.

Zvonko Bušić, 6.srpnja 2011. pred osječkim zatvorom, povodom uhićenja Đure Brodarca.   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Zvonko Bušić je bio dugogodišnji hrvatski politički emigrant osuđen za otmicu američkog zrakoplova, kojom prilikom je poginuo nesretnim slučajem jedan američki policajac, a za što je pred američkim sudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Zalaganjem hrvatskih vlasti,  2008. godine godine pušten je na slobodu nakon odsluženih 32 godine zatvora, nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Bušić je  10. rujna 1976. godine, zajedno s još nekoliko emigranata, oteo  Boeing 727 sa 76 putnika na letu od New Yorka do Chicaga, kako bi iz njega bacali letke nad Londonom i Parizom i tom gestom upozorili na status Hrvatske u Jugoslaviji "pod srpskom hegemonijom".

Otmicom su željeli i prisiliti vodeće američke i europske medije da objave taj letak. Nisu bili naoružani, ali je Bušić u pretincu podzemne željeznice u New Yorku ostavio bombu kućne izrade. Pri pokušaju njezinog demontiranja poginuo je jedan policajac, a otmičari su se predali u Parizu. 

Iako su prve informacije govorile da je samoubojstvo izvršio u zagrebačkom stanu, upravo su stigle informacije da se tragična  smrt Zvonka Bušića dogodila u Rovanjskoj kod Zadra, gdje je Bušić jutros je pronađen mrtav.

Njegova supruga je, kako doznajemo iz policijskih izvora oko 6 sati ujutro nešto čula, no nije shvatila da je to pucanj. Oko 7 sati ga je pronašla u kupaonici.

- Najvjerojatije je preminuo na licu mjesta. Hitna je mogla samo konstatirati smrt i nije mu se moglo pomoći kad su došli oko 7 sati, rekli su nam naši izvori. Policija obavlja očevid.

Doznajemo da je jučer bio u Udbini povodom proslave Dana hrvatskih mučenika te da ništa nije upučivalo na to da bi se oduzeo život. Motivi koji su ga naveli na ovakav čin su potpuna nepoznanica.

Bušić je preminuo je u 68-oj godini života koji je skoro cijeli poklonio slobodi Hrvatske. Prema prvim informacijama radi se o suicidu. 

Očito je težak život ostavio traga na njemu te je teret koji je nosio bio pretežak i neizdrživ. Kako doznajemo, tragedija se dogodila u 7.05 sati, u kupaonici Bušićevih. S njim je u kući bila supruga Julienne.

Na web stranicama svog 'Hrvatskog plamena' u kolovozu 2011. objavio je da se povlači iz sudjelovanja u hrvatskoj politici. Rekao je da nije uspio u naumu ujedinjavanja domoljuba i izgradnje politički relevantne fronte.

– Povlačim se iz hrvatskog političkog života jer ne želim ni na koji način doprinijeti daljnjem usitnjavanju domoljubnih političkih snaga u Hrvatskoj,  rekao je tada Bušić.