Osječko-baranjska

NEZADOVOLJNI BARANJSKI VINOGRADARI

Pinkert: ''Odmah nakon berbe iskrčit ću četiri hektara vinograda''

Nezadovoljni su otišli baranjski vinogradari sa sastanka organiziranog zbog otkupa viškova njihova grožđa. Neki od njih kraj sastanka nisu ni dočekali. Kada su čuli da njihovu robu otkupljivači cijene po 2,5 kuna i manje za kilogram, ovisno o kategoriji, potražili su vrata.

Raspad sistema - kaže Pinkert   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

"Što reći? Nakon početnog zadovoljstva zbog organiziranog otkupa grožđa u Baranji, naši su se strahovi pokazali opravdanima. Ponuđenom cijenom od 2,5 kuna nitko od vinogradara nije zadovoljan. Dio ih je odustao od prodaje, a dio, stjeran u kut, jednostavno nema izlaza", priča Karoly Horvat, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Vinogorje Baranja sa sjedištem u Kneževim Vinogradima, čiji članovi obrađuju stotinjak hektara vinograda. Podsjeća na prošlu godinu, kada je cijena bila 3,2 kune po kilogramu, kojom bi, više-manje, vinogradari bili zadovoljniji. 

"Kako su na sastanku istaknuli neki naši članovi, cijena kilograma grožđa gotovo je izjednačena s jednom kiflom. Proizvodnja grožđa za tu cijenu jednostavno je neisplativa", nezadovoljno nastavlja Horvat. Na upit tko je krivac za takvo stanje, proziva Ministarstvo poljoprivrede. Ističe kako su otkupljivači prošle godine od države dobili po 0,9 kuna poticaja za otkup grožđa, ali se ulaskom u EU s tom praksom moralo prestati.

"Znali su to i prije, pa zašto nam nisu rekli", pita se Horvat, dodajući kako će dio članova udruge već na jesen početi krčiti vinograde. Jedan od njih je Zoltan Pinkert, vlasnik tvrtke Agrozoli iz Suze. Obrađuje 16 hektara vinograda, od čega prodajom plasira urod s približno dvije trećine ukupnih površina. Ove godine očekuje prvi rod s približno osam hektara.

"Užas. Raspad sistema", kratko komentira ovogodišnje otkupne cijene. Već na jesen, odmah nakon berbe, krenut će u krčenje četiri hektara vinograda starih deset godina. Odlučio je tako shrvan najnovijim informacijama.

"S tom cijenom ne mogu biti ni na nuli. U startu sam odlučio veći dio uroda prodavati, a od manjeg dijela proizvoditi vino, jer je konkurancija velika, iako je moje vino vrhunsko", kaže, pokazujući svoj prepoznatljivi Cabarnet sauvignon s tulipanom na etiketi.

IZVOR: Glas Slavonije