Društvo

Ekologija

Obilježava se Međunarodna noć šišmiša

Diljem Hrvatske obilježava se Međunarodna noć šišmiša. Cilj je, bolje upoznavanje jedinih letećih sisavaca na planeti.

Šišmiš   FOTO:OLIVER MEHLIS/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

Međunarodna noć šišmiša obilježava se već 17. godinu zaredom u 35 država stranaka Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS), kojeg je Hrvatska stranka od 2000. godine. Mnoge vrste šišmiša danas su ugrožene, a neke su i pred izumiranjem, stoga se javnost nastoji upoznati s ulogom šišmiša u ekosustavu, razlozima njihove ugroženosti i potrebi zaštite. Nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj već tradicionalno se uključuju u obilježavanje Međunarodne noći šišmiša organizirajući razne aktivnosti specifične za svoje podneblje, zadnjeg vikenda u kolovozu.

Hrvatska je s 35 do sada zabilježenih vrsta jedna od šišmišima najbogatijih zemalja Europe, a sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. Sve su vrste šišmiša strogo zaštićene i na razini EU Direktivom o staništima, a 17 vrsta nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih sisavaca Hrvatske.

Kako su izvijestili iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Park prirode Medvednica Međunarodnu noć šišmiša ove će godine obilježiti edukativnim radionicama i posjetom špilji Veternici. Vođene ture špiljom, tijekom kojih će se posjetitelji upoznati s važnošću šišmiša i njihove zaštite, kreću svaki puni sat, prva danas u 10 sati, a posljednja u 16 sati. Svi zainteresirani za učenje o ovim zanimljivim sisavcima moći će se uključiti u umjetničke radionice na temu šišmiša, sudjelovati u kvizu znanja i neznanja o šišmišima, slagati šišmiš puzzle i rješavati križaljke te igrati igru 'Ulovi kukca i nahrani šišmiša'. Najveći ljubitelji šišmiša moći će se pridružiti akciji 'Usvoji šišmiša'. Sva događanja odvijaju se kod planinarskog doma 'Glavica'.

Nacionalni park Krka na Trgu Male Gospe u Skradinu u 20 sati priprema niz radionica za djecu, poput izrade origami šišmiša, oslikavanja šišmiš-maski i izrade 3D šišmiša od role papira, radionice 'Upoznaj dugonogog šišmiša' te razne nagradne igre pod nazivom 'Šišmišoolimpijada'. U parku u Skradinu bit će postavljena kućica za šišmiše, a znatiželjni će moći krenuti 'U potragu za izgubljenim šišmišom' uz pomoć bat-detektora.