Gospodarstvo

MUTNO SEIZMIČKO SNIMANJE JADRANA

Dok se Vrdoljak pravda, Štern tvrdi da je Vrdoljak izbjegao natječaj i da je to pitanje nacionalne sigurnosti! DORH za sada šuti!

Bez natječaja, a nakon procjene brojnih ponuda, Ministarstvo gospodarstva odabralo je međunarodnu tvrtku Spectrum Geo Ltd. za seizmičko snimanje Jadrana 2 D tehnikom. Prikupljene podatke tvrtka će, u ime RH, prodavati zainteresiranim naftnim kompanijama. Resorni ministar ističe ugovor ima sve potrebne dozvole, a Davor Štern tvrdi da je Vrdoljak izbjegao obvezu raspisivanja javnog natječaja, ali i da to zadire u pitanje nacionalne sigurnosti.

Ivan Vrdoljak, Ivica Vrkić, Svetozar Sarkanjac i Stjepan Čuraj   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Ugovor s Norvežanima, koji posjeduju najveću seizmičku bazu podataka na Sredozemlju, Ministarstvo gospodarstva potpisalo je u srpnju u dva primjerka. U Hrvatskoj nitko ne raspolaže opremom za 2D snimanje podmorja. Spectrum je izabran, jer je, prema riječima ministra Vrdoljaka, od brojnih pristiglih ponuda za koje nije bilo natječaja, imao najbolje reference. Uz to, brod im je bio u blizini.

"To je, po riječima kolege iz Spectruma, najbrži start up seizmike po njihovom iskustvu, u zadnjih 30 g. Jer se uvijek ugovara, pa se oslobađa brod za pola godine, godinu. Njima je bio blizu, bio je slobodan-nije bio, sad je, od 1.9. To je najbrži start up. Naravno, to ne zaslugom hrvatske Vlade, nego se mora malo i sreće dogoditi. Evo, tako se biraju partneri", objasnio je ministar gospodarstva.

Snimanjem s broda koje, tvrde u Spectrumu, neće smetati okolišu i turizmu, pregledat će 35 tisuća četvornih kilometara hrvatskog podmorja, a 2D podatke zatim prodavati naftnim kompanijama. Oko 400-ak dolara po četvornom kilometru zasad je prema cjeniku vrijedna dragocjena informacija o potencijalnim nalazištima nafte i plina na hrvatskoj strani Jadrana. U Spectrumu ističu kako je riječ o uobičajenom poslovnom riziku, kao i da je manje od jedan posto takvih seizmičkih projekata zadnjih pet godina bilo na javnom natječaju.

"Tako je u EU, Norveškoj, Danskoj, Britaniji. Mi nađemo projekt i kasnije ga prodamo naftnim kompanijama. Mislim da je ovdje važno naglasiti da mi preuzimamo sav trošak snimanja, dok su svi seizmički podaci, naravno, vlasništvo Vlade", napominje direktor Spectruma Rune Eng.

Za naftnog stručnjaka Davora Šterna nema dvojbe da se željelo izbjeći natječaj za, upozorava, strateški upitan potez države.

"Podaci iz ugovora moraju biti tajni, ali ugovor mora biti javan. Odnosno, podaci koji će se dobiti, ta geostrateška karta geološkog podzemlja RH ili mora, od strateške su važnosti za jednu državu. I to u svakoj državi takve natječaje i poslove provodi ili država, jasno uz pomoć stručnjaka izvana ali pod kontrolom, ili nacionalna naftna kompanija. To da se to nekome prepusti, pa da on s time trguje, a mi ne znamo do kolikih podataka su tamo došli, to je već pitanje koje zadire u područje nacionalne sigurnosti", smatra bivši direktor INA-e Štern.

Jedno je sigurno. Međunarodni natječaj za davanje koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu možemo očekivati do proljeća iduće godine. Vrdoljak otkriva, interes naftnih kompanija već je velik. Kao i interes Hrvatske da za 5 g. postane izvoznik plina, poručuje Vrdoljak. I odbacuje sve sumnje u mutne rabote koje mogu stati na put 'težak' stotine milijuna dolara budućih investicija.

"Osobno kao ministar gospodarstva i ova Vlada, neću dozvoliti nijedan šum u kanalu tijekom realizacije ovog projekta. To znači da smo sve nadležne institucije i sve dozvole dobili, naravno, prije potpisa ugovora, koji košta nula kuna. Građani se ne trebaju bojati projekta koji će donijeti jeftiniji plin i u gdje će se Hrvatska pretvoriti u izvoznika plina. Da netko pokuša u bilo kojem koraku preskočiti proceduru, i staviti sumnju na kvalitetu, zakonitost postupaka kod eksploatacije istraživanja ugljikovodika, osobno ću zajedno sa svim mojim suradnicima prvo pozvati njega na odgovornost, a onda sebe. To znači da bi onaj, koji se usudi napraviti ijedan krivi korak, nepošten, neprofesionalan u eksploataciji i istraživanju ugljikovodika, je loš čovjek. To neću dozvoliti. Ja ću čuvati nacionalni interes", poručio je Vrdoljak.