Osječko-baranjska

SUŠA U SRPNJU I KOLOVOZU

Kiša pala prekasno, repa i kukuruz u lošem su stanju

Premda višegodišnji kolovoski prosjek oborina za Slavoniju i Baranju iznosi između 50 i 60 litara, u prvih dvadesetak dana kolovoza slavonsko-baranjsku je ravnicu nakvasilo, u prosjeku, samo šest litara kiše po četvornom metru.

Kiša je pala prekasno   FOTO:Marijan Sušenj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Neki usjevi, prije svega šećerna repa i neke vrste kukuruza, zbog suše su u prilično lošem stanju. Na pjeskovitim zemljištima kukuruz je “potpaljen”, pa su ratari već počeli sa skidanjem onog silažnog. Šećernu repu problemi prate još od sjetve, koja je zbog kišnog razdoblja kasnila mjesec dana. Nedostatak oborina u kasnijoj fazi prouzročio je mali korijen, pa bi, kvantitativno, urod mogao biti slabiji nego što je uobičajeno, što ne mora imati značajnijeg utjecaja na digestiju. 

No, repa se, više-manje, može “popraviti”. Kiša koja je preksinoć počela padati u Slavoniji i Baranji za ovu poljoprivrednu kulturu vrijedi zlata, budući da je još uvijek u vegetaciji.

U Baranji je (slično kao i u većem dijelu istočne Hrvatske) od prekjučer poslijepodne do jučerašnjeg podneva palo u prosjeku 20-ak litara kiše po četvornom metru. Najviše oborina bilo je u južnoj i središnjoj Baranji, a najmanje u njezinom sjevernom dijelu. Ratari danas i sutra očekuju daljnjih 15-ak litara kiše. 

Sudeći prema prognozama meteorologa, kiša bi trebala padati danas i sutra, te eventualno u četvrtak, uz temperaturu zraka između 16 (jutarnja) i 24 Celzijeva stupnja.