Osječko-baranjska

RADOVI VRIJEDNI GOTOVO MILIJUN KUNA

Otvorena edukativna staza u značajnom krajobrazu Erdut

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović otvorio je Edukativnu stazu u značajnom krajobrazu Erdut.

Otvorena edukativna staza u značajnom krajobrazu Erdut   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Media Servis

[13:54]
"Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih država u Europskoj uniji i imamo potpuno pravo na to biti ponosni. Upravo zato imamo obavezu i veliku odgovornost predati očuvanu prirodu budućim generacijama, ali i staviti taj resurs u funkciju održivog razvoja, prijateljskog prema prirodi, a u službi čovjeka", izjavio je tom prilikom Zmajlović...

Ministarstvo je u posljednjih godinu i pol uložilo 35 milijuna kuna u 17 projekata u zaštićena područja. "Projekti zaštite prirode koje planiramo financirati iz strukturnih fondova procijenjeni su na 410 milijuna kuna. Prva četiri, vrijedna 128 milijuna kuna, prijavit ćemo već početkom 2014. A u visokoj fazi spremnosti za prijavu je ukupno petnaestak projekata vrijednih 350 milijuna kuna", izjavio je ministar Zmajlović u Erdutu prilikom otvorenja novoizgrađene poučne staze Značajnog krajobraza Erdut.

Radovi na izgradnji poučne staze Značajnog krajobraza Erdut vrijedni su gotovo milijun kuna. Financirani su iz proračuna Ministarstva zaštite okoliša i prirode putem Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP). Projektom je obuhvaćena izgradnja i uređenje dva kilometra poučne staze, postavljene su informativne table, izgrađena su dva odmorišta te vidikovac smješten neposredno uz Erdutsku kulu s kojeg se pruža jedinstveni pogled na Dunav i granicu sa susjednom Srbijom.

Područje unutar kojeg se nalazi poučna staza je u kategoriji zaštite značajnog krajobraza, a nalazi se unutar granica Prekograničnog rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav. Prekogranični rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav u sastavu je hrvatskog prijedloga europske mreže Natura 2000, koja objedinjuje područja važna za očuvanje europskih ugroženih vrsta i stanišnih tipova.


Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović FOTO: Davor Javorović/PIXSELL


[08:25]
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović službeno će otvoriti novoizgrađenu poučnu stazu Značajnog krajobraza Erdut koja je u nadležnosti Javne ustanove Agencije za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije...

Radovi na izgradnji poučne staze Značajnog krajobraza Erdut vrijedni su gotovo milijun kuna, a financirani su iz proračuna Ministarstva zaštite okoliša i prirode putem Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP), izvijestili su iz Ministarstva.

Projektom je obuhvaćena izgradnja i uređenje dva kilometra poučne staze, postavljene su informativne table i potrebna komunalna oprema, izgrađena su dva odmorišta te vidikovac smješten neposredno uz Erdutsku kulu.

Ministarstvo je putem projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP) u 2012. i 2013. godini uložilo je ukupno 35,2 milijuna kuna u turističko-posjetiteljske infrastrukture zaštićenih područja.