Putovanja

ŠPANJOLSKA

Postanite vlasnik čitavog sela za samo 220 000 eura

Za vrijednost jednog studio apartmana u Londonu možete od sada kupiti čitavo selo u Španjolskoj. Zvuči nevjerojatno? Donosimo vam priču o slikovitom španjolskom zaselku Openso smještenom u dolini eukaliptusa i borova koji već tridesetak godina zjape prazni, napušteni i prepušteni sami sebi.

Ilustracija   FOTO:poslovnipuls.hr
Piše: Republika.eu / Tportal.hr

Openso su njegovi stanovnici napustili tijekom 20. stoljeća. Više od polovine španjolskih zaselaka koji umiru nalazi se u Galiciji, velikoj ruralnoj pokrajini u kojoj je i poznato svetište Santiago de Compostela. Procjenjuje se kako je Galiciju između prijelaza prošlog stoljeća i 1970-ih napustilo više od tri milijuna stanovnika koji su se odselili ili u obalne gradove ili u inozemstvo - najprije u Latinsku Ameriku, a kasnije u Švicarsku i Njemačku kako bi pronašli bolji put za vlastiti život.

Sve donedavno napuštene kuće su uglavnom bile prepuštene propadanju i bujnoj vegetaciji, no zbog određenih promjena u propisima o nasljeđivanju i promjenama u ekonomiji koje su utjecale na cijene nekretnina velik dio tih kuća sada se našao na prodaju na tržištu nekretnina, a za njih se sve više interesiraju strani kupci.

„Iako sam dosad prodavao uglavnom ladanjske kuće, došlo je vrijeme u kojemu sve više raste interes kupaca za malim, ruralnim zaseocima poznatim pod nazivom aldeas. Identificirano je 400 napuštenih zaselaka na područjima koja su zanimljiva kupcima, a neki zaseoci koji se već nalaze na tržištu nekretnina mogu se kupiti za nekoliko stotina tisuća eura, a oni manji i više oronuli prodaju se i za svega 40 tisuća eura (oko 300 tisuća kuna).“, naglasio je poznati trgovac nekretninama koji i sam obitava na tim područjima MarkAdkinson.

Najveću zainteresiranost za kupnju ovih kamenih kuća, mira i blagostanja čine Španjolci, a ostali dolaze iz Velike Britanije, Njemačke i drugih zemalja. To nas ni ne čudi, naglašava Adkinson, s obzirom da za 220 tisuća eura, što je oko 1,6 milijuna kuna, potencijalni kupci mogu ne samo odabrati jednu od kuća, već cijelo selo. Tako na primjer, prema pisanjuIndependenta, za cijenu studio apartmana u južnom Londonu možete kupiti čak pet kuća, nekoliko gospodarskih zgrada i 100 hektara obradive zemlje koja se spušta prema rijeci.

S obzirom da se zadnjih 40-tak godina iselilo spomenutih tri milijuna stanovnika s ovog područja što zbog potrage za boljim životom, što zbog nedostatka gospodarskih prilika ili pak zbog starosti i smrti, ovakvo područje otvara prilike onoj mlađoj populaciji koji za doseljenje dobivaju podršku od strane španjolske vlade, a osim toga nude im se ogromne obradive površine, vijugave ceste i idilična priroda. Činjenica jest da se je s ovog prostora stanovništvo masovno iselilo, no nekima će ovo biti, s obzirom na tržište nekretnina, definitivno prilika života.