Politika

OSJEČKI HSP

Treba ukloniti sve simbole komunističkog režima

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomen dan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

Piše: Republika.eu

Isti je proglašen Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu i odlukom o proglašenju dana sjećanja na žrtve staljinizma i nacionalsocijalizma dana 2. travnja 2009. godine.

Polazeći od toga da je Republika Hrvatska odnedavno članica EU i da baštini kriterije uljuđenog zapadnog svijeta koji osuđuje svaki oblik komunističkih totalitarizama, da je 25. siječnja 2006. godine dana Vijeće Europe donijelo deklaraciju o osudi komunističkih zločina, da je istu tu deklaraciju dana 30. lipnja 2006. godine prihvatio i potvrdio Hrvatski sabor, mi u Hrvatskoj stranci prava postavljamo slijedeća pitanja Vladi Republike Hrvatske i svim građanima RH

 Budući je Deklaracija o osudi zločinačkog komunističkog režima donijeta u Saboru RH, zašto simboli tog režima još uvijek egzistiraju u javnom prostoru.

Kako to da najljepši zagrebački trg nosi ime jednog od deset najvećih zločinaca 20. stoljeća iako je do sada bilo bezbroj inicijativa da se to promijeni i da se trg nazove „Trg hrvatskih branitelja“.
Kako to da se u Hrvatskoj ploče s njegovim imenom kočopere sa fasada i trgova po mnogim gradovima.
Zašto se u udžbenicima povijesti u hrvatskim školama postupci, zločini i zločinci iz komunističkih redova ili prešućuju ili opravdavaju.

Donose li se u Hrvatskoj Deklaracije samo da se zadovolje kratkotrajni politički interesi trenutnih aktera političke i svake druge vlasti koje i dalje dijele hrvatsko nacionalno biće po ideološkim šavovima ili ih stvarno treba oživotvoriti i provesti u praksi. HSP se zalagala, zalaže i zalagati će se u budućnosti da se vrijednosti razvijenih zapadnih demokracija, čiji smo dio, primjenjuju i u Hrvatskoj.

U cilju istinitog vrednovanja nedaleke Hrvatske povijesti i konačnog suočavanja s istinom o zločincima i zločinima komunističkog režima puno stvari treba promijeniti u RH.
Stoga mi kao demokratska hrvatska stranka tražimo:

- Da se simboli komunističkog režima stave izvan zakona
- Da se iste ukloni iz javnog prostora
- Da se kazneno procesuiraju zločinci iz komunističkog režima, bez obzira na dob,
- Provede lustracija nad onima koji su se za komunističkog režima ogriješili o  Hrvatsku i hrvatski narod
- Da se napiše nova vjerodostojna povijest za razdoblja 1945.-1990. godine, utemeljena na činjenicama.