Virovitičko-podravska

NAGRADA ZA HUMANITARNI RAD

Đurđici Seits Zlatna plaketa grada Virovitice

Za izniman doprinos u humanitarnom i društvenom radu na Svečanoj sjednici Grada Virovitice gradonačelnik Ivica Kirin i predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss uručili su mr.sc. Đurđici Seits, za izniman doprinos u humanitarnom i društvenom radu, Zlatnu plaketu grada Virovitice.

Dodjela nagrada   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Đurđica Seits rođena je 1934., kao šesto, najmlađe dijete obitelji Antuna i Kate Mihaljinac. Školovanje je završila u Virovitici, a nakon gimnazijske mature zaposlila se i izvanredno studirala ekonomiju jednu godinu, a zatim nastavila redovni studij, kao stipendistica TVIN-a, u kojemu je nakon diplome radila 10 godina. Magistrirala je na temu Organizacija rada, kod prof. Mije Novaka i do mirovine 1985. godine bila je zaposlena u Fondu za obrazovanje. Uz posao, a naročito u mirovini, aktivno je uključena u rad niza udruga, uglavnom humanitarnih, jer je oduvijek željela pomoći ljudima, najviše djeci.

U Društvu umirovljenika radila je i podržavala kasu uzajamne pomoći za one kojima je potrebna takva pomoć, u Društvu Naša djeca sudjelovala u brojnim akcijama, posebno onoj koja je pomogla da Pedijatrijski odjel Opće bolnice dobije status „Prijatelj djece“, ali i u radionicama i veselim dječjim maskenbalima. Članica je Lions cluba Vereucha od 1998. godine, koji pomaže djeci dijabetičarima, slijepima i djeci s posebnim potrebama, zatim više od 30 godina aktivno sudjeluje u svim akcijama Crvenog križa. Ljubitelj je umjetnosti i ne propušta kazališne predstave, izložbe, predavanja, koncerte te je Seits, vjerojatno, kazališni pretplatnik s najdužim stažom, a još davne 1958. godine bila je angažirana i u velikoj adaptaciji kazališne zgrade, a i aktivna je u radu Likovnog kluba Nikole Tricka.

Tijekom Domovinskog rata s dr. Terezijom Salaj-Rakić preko Crvenog križa pomagale su djeci, prognanima i izbjeglima, a najviše roditeljima i djeci poginulih branitelja i izbjeglicama iz BiH.

Osnutkom Zaklade grada Virovitice Seits potaknuta je humanom gestom koju živi cijeli svoj život te je oporučno darovala kuću Zakladi grada Virovitice kroz koju će nastaviti humanitarno djelovanje kao smještaj za malodobne samohrane majke s djecom te uz darovanu kuću je darovala i sredstva namijenjena za održavanje i uređenje kuće.

"To je vrhunac mog pedesetogodišnjeg humanitarnog rada u ovom gradu, u kojemu volim sve ljude, naročito djecu zbog kojih sam i donijela takvu odluku", rekla je Seits.