Virovitičko-podravska

VIROVITICA DOBILA REDARE S POLICIJSKIM OVLASTIMA

"Dečki u plavom" pišu kazne od 300 do 700 kn

U Virovitici s parkiranjem više nema šale - osim policije mogu vas kazniti i “ljudi u plavom“.

Prometni redari u akciji   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Odnedavno grad ima tri prometna redara (Damir Škorjanec, Mario Žitković i Tomislav Mikulić) koji budno prate gdje parkirate automobil, a ako zaključe da ste napravili prekršaj, imaju pravo izdati prekršajni nalog te naplaćivati novčane kazne u visini od 300 do 700 kuna. Do sada je ispisano više od stotinjak prekršajnih naloga, javlja Glas Slavonije. 

"Poslove nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila mogu osim MUP-a obavljati i jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi) uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove", ističe Robert Cenger iz Odnosa s javnošću Grada Virovitice.

Hrvatski “bobiji“ su na Policijskoj akademiji osposobljeni iz područja sigurnosti cestovnog prometa, taktike i metodike postupanja u nadzoru i upravljanju prometom na cestama, prekršajne odgovornosti, kao i osnova komunikacijske kulture.

"Prigovor na obvezni prekršajni nalog ne rješava prometno redarstvo nego Prekršajni sud. Cilj postojanja prometnog redarstva nije kažnjavanje, nego u prvom redu pomoć građanima, poput omogućavanja nesmetanog prolaza osobama koje guraju dječja kolica, odnosno kreću se pomoću invalidskih kolica", kaže prometni redar Damir Škorjanec, naglasivši da su u početku vozače samo upozoravali dok se nisu naviknuli na novu službu.

Redari svoj posao obavljaju uz pomoć sustava „PAZIGRAD“ koji je integrirana cjelina informatičkih podsustava čija je namjena povećanje kvalitete i efikasnosti rada službe. Sve dobivene podatke moguće je pripremiti za prihvat u druge postojeće podsustave kao što su financije i pisarnica, odnosno izmjenjivati podatke s Policijskom upravom u smislu pribavljanje podataka o vlasnicima vozila.

"Dobivanjem odgovarajućih podataka o počiniteljima prekršaja moguće je voditi prekršajni postupak izdavanjem dokumenata poput obveznog prekršajnog naloga, zahtjeva za dostavu podataka, dopisa sudu, zahtjeva za prisilnu naplatu i slično", kaže Cenger

ISPUNILI EU STANDARD

Podatak koji povećava opravdanost ustrojavanja službe Prometno redarstvo na područjima lokalnih samouprava je broj policajaca koji u EU iznosi 1-2 policajca na 1.000 stanovnika. Taj standard Hrvatska već sada ispunjava i stoga se ne očekuje povećanje broja djelatnika policije.

IZVOR: Glas Slavonije