Osječko-baranjska

IPA PROJEKT SURADNJE

Slatina, Szentlörinc i Našice – novo putovanje starom prugom

“Od carske željeznice do održivog razvoja turizma područja Szentlörinc-Slatina-Našice“ naziv je IPA projekta iz programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, kojim tri grada nastoje obnoviti prometnu i kulturnu povezanost, jer ih je koncem 19. i početkom 20. stoljeća spajala uskotračna željeznička pruga.

U Szentlörincu otvorena je izložba o povijesti željeznice   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

U sklopu realizacije projekta, u Szentlörincu je otvorena izložba o povijesti željeznice koja je spajala tri grada.

Osim fotografija, posjetitelji su na panoima mogli vidjeti tehničke i povijesne detalje željeznice. Govoreći o važnosti koju je imala željeznička pruga Szentlörinc -Slatina-Našice krajem 19. stoljeća i o ciljevima projekta, gradonačelnik Szentlörinca Mark Györváry naglasio je veliki gospodarski napredak koji je pruga donijela u ove krajeve. Izrazio je uvjerenje da će se ovim projektom nekadašnja veza ponovno pokrenuti, a dodao je također da će sva tri grada ostvariti veliku materijalnu korist.

O projektu su govorili i gradonačelnici Našica Krešimir Žagar i Slatine Ivan Roštaš. Slatinski je gradonačelnik za 31. kolovoza najavio rekonstruirani doček vlaka iz 1895. godine s kostimiranim putnicima u Slatini, uz bogat kulturno-umjetnički program. Roštaš je istaknuo da će se ovim projektom u Zavičajnom muzeju grada Slatine urediti oko 200 četvornih metara do sada neuređenog prostora, muzejska knjižnica u kojoj će se čuvati i dokumentacija i arhivska građa o željeznici i spomen-soba slatinskog skladatelja svjetskog ugleda Milka Kelemena.

Uz broje uzvanike iz Mađarske i Hrvatske, otvorenju izložbe nazočili su dožupan Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković i generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Ljiljana Pancirov. 

IZVOR: Glas Slavonije