Crna kronika

TRAGEDIJA NA VOJNOM POLIGONU GAŠINCI

Mladog ročnika HV-a pregazio tenk !

Na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova, danas u 11 sati i 45 minuta, tijekom obuke 11. naraštaja dragovoljnih ročnika, smrtno je stradao ročnik M.Z., rođen 1992. godine, iz okolice Našica.

Davor Javorović/PIXSELL   FOTO:Ilustracija
Piše: Republika.eu
Kako je izvijestilo Ministarstvo obrane do smrtnog stradavanja ročnog vojnika došlo je prilikom povratka dva tenka M-84 sa provedbe planiranih aktivnosti specijalističke vojne obuke (SVO) vojnika specijalnosti 12A (oklopna specijalnost) na automatskom tenkovskom strelištu (ATS) vojnog poligona “Gašinci“.
 
"Prema trenutnim saznanjima, pod nerazjašnjenim okolnostima došlo je do skretanja tenka M-84 s prometnice, pri čemu je smrtno stradao vojnik na dragovoljnom služenju vojnog roka (DSVR) u Središtu za temeljnu obuku Požega Marko Zalović, rođen 28. veljače 1992. godine u Našicama. Ročnik Marko Zalović u tome trenutku provodio je zadaće u sklopu taktičko terenske obuke koja se provodi na vojnom poligonu „Gašinci“, od 24. srpnja do 29. kolovoza 2013. godine. U tenku M-84 nalazili su se pripadnici Pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske", stoji u priopćenju MORH-a.

Na mjestu događaja su djelatnici Vojne policije OSRH, te Državnog odvjetništva koji utvrđuju okolnosti stradavanja.

Načelnik GS OSRH formirao je povjerenstvo za utvrđivanje svih činjenica i okolnosti pod kojima je stradao dragovoljni ročnik, te je isto na putu prema mjestu događaja.

Neslužbeno se doznaje da je mladića u još nerazjašnjenim okolnostima pregazio tenk.


Ministar obrane RH Ante Kotromanović uputio je brzojav sućuti obitelji smrtno stradalog ročnog vojnika:

"Sa velikim žaljenjem primio sam vijest o nesretnom događaju u kojem je smrtno stradao Vaš sin.  

U ovom teškom trenutku želim Vam u svoje ime i ime svih djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Oružanih snaga RH izraziti najdublju sućut. Ovo je nenadoknadiv gubitak za sve nas, a najveći Vama, njegovoj obitelji. 

Poštovana obitelji, iako znam da u ovom trenutku ne postoje riječi kojima bi mogao ublažiti Vašu bol, znajte da su uz Vas, u ovom teškom trenutku, svi pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga i da dijelimo s Vama tugu zbog preranog odlaska našeg mladog pripadnika."


U povodu pogibije ročnika tijekom obuke 11. naraštaja dragovoljnih ročnika na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je sućut njegovoj obitelji.

"Izražavam najdublju sućut zbog pogibije Vašeg sina. Odabirom služenja dragovoljnog vojnog roka, svojim trudom i rezultatima Marko je iskazao ljubav prema domovini, kao i odlučnost da brani slobodu, sigurnost i prava naših građana i naše zemlje", stoji u sućuti predsjednika Josipovića.