Osječko-baranjska

ŽUPAN PODRŽAO ZAHTJEVE SELJAKA

Šišljagić Vladi RH: "Imajte razumijevanja za probleme hrvatskih poljoprivrednika"

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podržao je danas zahtjeve seljaka i njihov prosvjed, ističući kako su zahtjevi opravdani, a prosvjed legitimni i jedini način koji im je preostao u pokušaju da ostvare svoja prava.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić   FOTO:obz.hr
Piše: Republika.eu

Župan Vladimir Šišljagić u današnjem priopćenju poziva nadležna ministarstva i Vladu RH da, kako navodi, u cilju očuvanja poljoprivredne proizvodnje i opstojnosti sela, imaju razumijevanja za objektivne nagomilane probleme u poljoprivredi te da "zajedno s udrugama poljoprivrednih proizvođača ulože dodatni napor u pronalaženju modela, koji će poljoprivrednicima omogućiti očuvanje proizvodnje i konkurentnost na europskom tržištu". 

Šišljagić u priopćenju, među ostalim, navodi i kako Osječko-baranjska županija u cijelosti podržava istaknute zahtjeve seljaka za povećanjem otkupne cijene pšenice, s obzirom da cijena od 1,05 kuna, kako navodi, ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje.

U priopćenju ističe i kako država u ovogodišnjem proračunu nije osigurala dovoljno sredstava za isplatu potpora, koje poljoprivrednim proizvođačima pripadaju po zakonu i propisima - koje je donijelo upravo Ministarstvo poljoprivrede, a na što je, navodi se u priopćenju, Osječko-baranjska županija ukazivala još prilikom donošenja Državnog proračuna krajem 2012. godine, tražeći povećanje iznosa za izravna plaćanja za 600 milijuna kuna što se sada, tvrdi, pokazalo točnom procjenom. Stoga su, navodi, "zahtjevi seljaka za isplatu preostalog iznosa potpora potpuno opravdani i razumljivi, jer je u pitanju egzistencija najvećeg broja poljoprivrednih proizvođača i njihovih obitelji."