Virovitičko-podravska

NATJECANJE KONJA U POVLAČENJU TRUPACA

Straparijada - spektakl u bukovačkom Meksiku

Poslije atraktivne revije zaprega i jahača te nedjeljne svete mise u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, straparijada u Novoj Bukovici bilo je središnje događanje i pravi sportski spektakl nedjeljnog programa obilježavanja blagdana Velike Gospe i Dana općine.

Bugar i Jadran, vlasnika Josipa Lovrečića, pobjednici u kategoriji parova teškaša   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Uz stazu dugu 80 metara, načinjenu posebno za ovu priliku u dijelu mjesta popularno nazvanom Meksiko, okupilo se više od tisuću mještana i njihovih gostiju koji su pratili prvo natjecanje konja u povlačenju trupaca konjskim zapregama u svome mjestu. 

Natjecali su se konji u parovima i pojedinačno u lakoj i teškoj kategoriji. U lakoj kategoriji bili su konji samci teški do 600 kilograma i parovi konja koji zajedno važu do 1.200 kilograma, a u teškoj konji samci s više od 600 kilograma i parovi konja koji zajedno teže više od 1.200 kilograma. Natjecanje su pratila tri suca, a svako povlačenje trupca moglo je trajati sedam minuta.

U natjecanju konja parova u lakoj kategoriji, u kojoj se povlačio trupac od 1,6 kubika (oko 1.200 kg), najuspješniji su bili konji Cigan i Vranac, vlasnika Ivice Jelačića, iz Mikleuša, koji su tešku kladu uspjeli odvući 17,30 metara. Na drugo mjesto plasirali su se konji Tigar i Vihor, Željka Božića, iz Poljanske, u Požeško-slavonskoj županiji sa 9,30 metara, a treće mjesto zauzeli su konji Šarac i Dorat, Josipa Štegera, iz Velikog Rastovca sa samo 0,80 metara. Konj Jadran vlasnika Antuna Samaržije iz Biškupaca, koji je kladu od 0,8 kubika (oko 640 kg) odvukao 16,65 metara, bio je najuspješniji u kategoriji lakih samaca. Vranac Ivice Jelačića odvukao je isti trupac 12,52 metra, a konj Vihor Željka Božića 9,15 metara.

Natjecanje u teškoj kategoriji bilo je najteže za konje, jer su morali povlačiti cerov trupac od čak dva kubika (oko 1.600 kg). Zato je u toj kategoriji svaki centimetar bio važan, a suci su čak razmišljali da smanje težinu trupca. Ipak, sve je ostalo prema pravilima, pa su pobjednici bili konji Bugar i Jadran, Josipa Lovrečića iz Nove Bukovice s udaljenošću od 1,60 metara, drugi su bili konji Zoran i Vilma, Mate Terzića iz Velike s 55 centimetara, a treći Cezar i Cvetko Matea Gonze iz Slatine s 35 centimetara.

Najzanimljiviji dio cijelog spektakla bilo je natjecanje konja pojedinačno u teškoj kategoriji. Trupac od jednog kubika, ili oko 800 kilograma, za neke je konje bio pretežak pa su odustajali, a neki su ga uspjeli tek pomaknuti koji centimetar. Zato je pravu buru oduševljenja brojne publike izazvao konj Zoran, vlasnika Mate Terzića, koji je tešku kladu uspio odvući čak 22,66 metara od polazne linije. Uspješna je bila i njegova Vilma s 20,37 metara, ali onda je nastupio Bugar Josipa Lovrečića. Nakon uzaludnih upinjanja u početku, Bugar je odvukao kladu još dalje od Terzićeva Zorana i zaustavio se na 24,39 metara. A kad je nastupio posljednji natjecatelj, konj Vilan vlasnika Jake Oršulića iz Nove Gradiške, publika uglavnom okupljena oko polazišta preselila se prema ciljnoj liniji. Vilan je, naime, uz mudro i znalačko vođenje svoga vlasnika, odvukao trupac čak 46,90 metara. Tako su Vilan i Jaka Oršulić iz Nove Gradiške pobijedili, domaćini Bugar i Josip Lovrečić zauzeli su drugo mjesto, a Zoran i Mato Terzić iz Velike treće.

Nagodinu međunarodni

Na posebnoj svečanosti nagrade najboljima uručili su saborski zastupnik Josip Đakić i načelnik Općine Nova Bukovica Željko Vencl. Domaćini i organizatori novobukovačke straparijade za sljedeću godinu najavljuju u svome mjestu veliko međunarodno natjecanje u tom sportu.

IZVOR: Glas Slavonije