Vukovarsko-srijemska

POJAČAN POLICIJSKI NADZOR

Maloljetni Vinkovčani u sitnim satima kupuju alkohol, cigarete, viču...

Policijski izlazak u grad tempira se u dane vikenda, sporadično i bez ikakve posebne najave

Ilustracija   FOTO:Filip Brala/PIXSELL
Piše: Republika.eu / GS

U gradu na Bosutu policija se i u ljetnim danima angažirala na „noćnom nadzoru“ usmjerenom na maloljetnike, a sa svrhom da se, kako ističu u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, djeluje preventivno u zaštiti maloljetnih osoba, javlja Glas Slavonije.

U tom smislu, policijski izlazak u grad tempira se u dane vikenda, sporadično i bez najave, a pojačane aktivnosti kane provoditi i nadalje pa se roditeljima maloljetnika savjetuje da povedu računa kako ih policija ne bi kontaktirala u sitne sate, što za sobom povlači i daljnju proceduru. U jednoj od takvih akcija koju su nedavno policijski službenici PU u Vinkovcima proveli u koordinaciji s Državnim inspektoratom, obilazeći nekoliko gradskih lokacija, kontrolirane su trgovine i ugostiteljski objekti kako bi se utvrdilo poštuju li se zakonske odredbe koje se odnose na usluživanje i prodaju alkoholnih pića i duhanskih proizvoda djeci i maloljetnicima.

"Pritom je u jednoj trgovini i u jednom ugostiteljskom objektu zatečeno dvoje maloljetnika kojima je prodano, odnosno usluženo, alkoholno piće ili cigarete", naveo je nakon akcije policijski glasnogovornik Domagoj Džigumović. Također, prijavu nadležnoj inspekciji dobio je još jedan ugostiteljski objekt, jer je prekoračio radno vrijeme.

"U večernjem izlasku, nakon 23 sata, bez pratnje roditelja ili punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenja zatečene su dvije osobe mlađe od 16 godina, koje su dovedene u prostorije policije, gdje su ih nakon poziva policijskih službenika preuzeli roditelji. Roditelji su upozoreni na kršenje odredbe čl. 95. Obiteljskog zakona, o čemu će biti obaviješten nadležni Centar za socijalnu skrb", dodao je Džigumović.

Govoreći o rezultatima samo jedne preventivne akcije usmjerene na zaštitu maloljetnika, naveo je i da su policajci tijekom postupanja zatekli i provjerili identitet ukupno 241 osobe. Evidentirali su, osim već spomenutih prekršaja, i devet slučajeva narušavanja javnog reda i mira kao i tri prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici te izdali i osam pismenih upozorenja prema istom zakonu.

"Policijski službenici nastavit će planirati i provoditi ovakve kontrole, kao i ostale aktivnosti usmjerene na utvrđivanje i procesuiranje svih oblika kaznenih djela na štetu ili u vezi s maloljetnim osobama kao što su zabrana prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, poštovanje prometnih i drugih propisa", najavljuju iz PU, uz opetovano upozorenje na zabranu noćnih izlazaka mlađima od 16 godina bez pratnje od 23 do 5 sati, kao i na zakonske odredbe o (ne)prodaji alkohola i cigareta djeci i maloljetnicima.

Tri dana preventive na cestama

U povodu Međunarodnog dana mladih, policija će danas od 18 do 20 sati u Vinkovcima i Županji provesti preventivnu akciju usmjerenu na smanjene stradavanja mladih vozača u prometu. Sutradan u isto vrijeme akcija će, s infopultom, biti i u Vukovaru, s ciljem zaštite biciklista, a 14. kolovoza, uoči Velike Gospe, PU vukovarsko-srijemska provodit će akciju prevencije stradavanja pješaka u prometu. "Nastoji se skrenuti pozornost primarno na znatno povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima su sudjelovali mladi vozači, ali i na zaštitu vozača bicikla, koji uz pješake pripadaju u najranjiviju kategoriju sudionika u prometu", objasnili su iz policije pojačanu preventivnu aktivnost sljedećih dana.