Požeško-slavonska

NATJECANJE ORAČA

Najbolje orali Bartolović i Samardžija

U organizaciji Poljoprivredno-savjetodavne službe Požeške županije i Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača ŽUONO, na prostranim parcelama kombinata Kutjevo d.d. u dolini Londže održana je 10. natjecanje orača Požeške županije. Prema riječima organizatora natjecanja Ivice Prpića, natjecanje se drugi put održalo na pleterničkom području, u kategorijama klasičnih plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

10. natjecanje u oranju Požeške županije   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Reublika.eu / Glas Slavonije

Natjecalo se ukupno 13 natjecatelja, a program su upotpunili i članovi požeške Konjogojstvene udruge Vallis aurea nastupivši s desetak konja i nekoliko zaprega. Oni su uoči natjecanja izveli i prikaz tradicionalnog načina oranja starinskim plugom i konjima, podsjećajući na težinu ovoga posla u vrijeme kada nije postojala suvremena poljoprivredna mehanizacija, javlja Glas Slavonije. Riječi dobrodošlice uputila im je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, dok je natjecanje prigodnim riječima otvorio župan požeško-slavonski Alojz Tomašević

"Pravilno oranje zemlje za Slavonce je i te kako značajna disciplina. Prikazom tradicionalnog načina oranja mogli smo se uvjeriti kako je to nekada bio težak posao kojim su naši preci uspjeli prehraniti obitelji te živjeti od zemlje i njezinih plodova. Volio bih da svaka stopa naše zemlje bude obrađena, da zemlja bude na korist ovdašnjih ljudi, posebno kada je riječ o mladima koji tek trebaju stvoriti vlastitu obitelj", rekao je, između ostaloga, Tomašević.

Nakon ocjenjivanja i bodovanja kvalitete oranja, ocjenjivački sud je najboljim oračem u kategoriji klasičnih plugova ravnjaka proglasio Miroslava Bartolovića iz Alilovaca. Drugi orač u ovoj kategoriji bio je Pero Pilaš iz Viškovaca, a treći Nenad Galić iz Požege. U kategoriji premetnjaka prvi je bio Mijo Samaržija iz Biškupaca, drugi Nikica Marić iz Alaginaca, a treći Luka Japarić iz Požege. Pobjednici Bartolović i Samaržija Požešku će županiju predstavljati i na državnom natjecanju orača, koje će se održati krajem kolovoza u Brodsko-posavskoj županiji. 

IZVOR: Glas Slavonije