Politika

15 ODLIKOVANJA

Ministar Predrag Matić odlikovao hrvatske branitelje

Povodom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja ministar branitelja Predrag Matić uručio je 15 odlikovanja 14 istaknutih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Ministar branitelja Predrag Matić   FOTO:Nikola Ćutuk/PIXSELL
Piše: Media Servis

Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske i osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, odlikovan je hrvatski branitelj i umirovljeni brigadir iz Domovinskog rata, gospodin Darko Kereša. Tijekom svoje bogate vojne karijere obnašao niz odgovornih dužnosti te je dao izniman doprinos u promicanju ugleda Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, posmrtno je odlikovan gospodin Bekim Beriša, HRVI 50%. Ranjen je u akciji 16.06.1992. godine prilikom izvršavanja borbenih zadaća na istočno-slavonskom bojištu. Kao general Oslobodilačke vojske Kosova i član Glavnog štaba OVK zajedno sa šestoricom suboraca poginuo je 10.08.1998. godine. Odlikovanje je uručeno sestri pokojnog Bekima Beriše, gospođi Zyurafete Tolaj i nećakinji Boniti Tolaj. Za teško ranjavanje u Domovinskom ratu Redom hrvatskog križa odlikovani su još i Franjo Barak, Dragan Barić, Miljenko Kolobarić, Tomislav Kranjčec i Robert Krišto.

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu, odlikovani su Ljubomir Cerovac, Dražen Milinković i Blaško Prišić.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Muhamed Humanić, Zdravko Knez, Miroslav Kristofić, Romano Radetić, dok je Spomenicom Domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovan gospodin Robert Krišto.

Inače, povjerenstvo za dodjelu odlikovanja i priznanja, koje je osnovano 2009. godine, razmotrilo je 288 zaprimljenih prijedloga za dodjelom odlikovanja, kako hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, tako i istaknutim postrojbama Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova iz Domovinskog rata, od kojih je Povjerenstvo podržalo prijedloge za 279 fizičkih osoba odnosno postrojbi iz Domovinskog rata te iste uputilo Državnom povjereništvu.