Ostalo

HRT VEĆ ČETIRI GODINE GUBI GLEDATELJE

Gledatelji bježe čak i od Dnevnika u 19.30

Na Hrvatskoj radioteleviziji od jeseni se kane vratiti mjerenju gledanosti svojih uradaka. Najavljeno je to prije koji dana za predstavljanja ciljeva i smjerova jesenske programske sheme, makar nije pojašnjeno znači li to vraćanje uslugama agencije AGB Nielsen koja se u nas time bavi, ili će HRT, sukladno onom što je govorio glavni ravnatelj, razviti svoj način mjerenje gledanosti.

HRT   FOTO:Boris Scitar/Vecernji list
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Sudeći prema neslužbenim  podacima, analizi pisanoj  prije svega za oglašivače,  program HTV-a će na jesen  bukvalno trebati oživljavati  s obzirom na to da od 2009.  godine naovamo, a onda i u  prvih pet mjeseci ove godine, HTV1 i HTV2 bilježe  konstantan pad udjela u  gledanosti među oglašivačima najzanimljivijom, tzv.  ciljanom skupinom od 18 do  59 godina. Tako je, primjerice, 2009. godine u razdoblju od siječnja do svibnja  HTV1 zajedno s HTV2  imao 40 posto udjela u gledanosti, da bi u prvih pet  mjeseci ove godine dva  HTV-ova programa zajedno  imala 24 posto udjela u  gledanosti. 

Pojedinačno gledano, sve je i alarmantnije; 15 posto udjela HTV1, 9 posto HTV2, dok je HTV3  na 1,4 posto. S druge strane  Nova TV je u prvih pet  mjeseci ove godine imala  23,7 posto udjela u gledanosti, RTL Televizija  19,2, DomaTV 4,89, RTL2  4,5 posto, dok su ostale  televizijske kuće 'osvojile'  22,4 posto. Čelnike javnog  servisa poglavito bi mogao  zabrinuti podatak da ih konkurencija sustiže i prestiže  kada se gleda udio u gledanosti za udarnog, prime  time termina od 19 sati do  23 sata, u prvih pet mjeseci  ove godine. Prvi program  HTV-a imao je udio od 11,1  posto, HTV2 9,7 posto,  HTV3 1 posto, dok je NovaTV na 30,5 posto, a RTL  na 21,7 posto. Kako je sastavni dio udarnog termina i  središnji Dnevnik, ne iznenađuje podatak da mu je,  što se ciljane skupine tiče,  udio u gledanosti malih 5,5  posto. S druge, pak, strane  najgledaniji HRT-ov sadržaj, pa i u ciljanoj skupini, su  "Plodovi zemlje", gleda se i sportski i vremenski blok  informativnih emisija te svi  sadržaji vezani uz nogomet.