Gospodarstvo

ANALIZA HNB-A

Smanjen ukupni dug kućanstava za 1,2 posto

Analitičari Hrvatske narodne banke očekuju da će se hrvatska kućanstva nastaviti razduživati i u drugoj polovini ove godine, dominantno pod utjecajem očekivanog daljnjeg pada zaposlenosti i realnih dohodaka, piše jučer banka.hr.

Guverner HNB-a   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Zbog visoke izloženosti rizicima koji proizlaze s tržišta  rada, smatraju analitičari, uredna otplata kredita mogla bi  biti otežana pojedinim kućanstvima čak i u slučaju ublažavanja uvjeta kreditiranja pod  utjecajem regulatornih izmjena. Navode kako je na godišnjoj razini ukupni dug kućanstava do kraja ožujka 2013.  smanjen za 1,2 posto, odnosno 1,9 posto, ako se isključi utjecaj  slabljenja tečaja. Najsnažnije je  pao iznos kredita za kupnju  automobila, na godišnjoj razini  za 31,4 posto. 

Stambeni su se  krediti također nastavili blago  smanjivati po stopi od približno  jedan posto godišnje. Prema  podacima HNB-a, krediti banaka stanovništvu na kraju  svibnja iznosili su ukupno 128,4  milijarde kuna, od čega se 48  posto odnosi na stambene kredite. Uz nastavak razduživanja  kućanstava su više štedjela pa  su tako građani krajem svibnja  u bankama imali 160,4 mili jarde kuna kunskih i deviznih  depozita, čime je štednja građana za 32 milijarde kuna premašila kredite stanovništvu.