Ostalo

KOLAKUŠIĆ

Vjerujem u dobre namjere Zakona, ali došlo je do povreda Ustava

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić koji je na noge digao Ministarstvo financija, ali i cijelu hrvatsku javnost tražeći ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, tvrdi: pojedine odredbe zakona predstavljaju povredu Ustava...

Trgovački sud   FOTO:Borna Filic/PIXSELL
Piše: Media Servis

U priopćenju koje je poslao Media servisu, Kolakušić ističe kako je podržavao ideju predstečajnih nagodbi, međutim primjena Zakona dovela je do povreda što Ustava, što drugih zakona.

"Tijekom postupanja u sudskim postupcima povodom prijedloga za sklapanje predstečajnih nagodbi, stekao sam osobno uvjerenje da pojedine odredbe tog Zakona i njihova primjena u konkretnim predmetima predstavljaju povredu Ustava RH i drugih zakona na štetu vjerovnika, državnog proračuna RH, a time i svih građana RH, dok pojedinim vjerovnicima omogućuju povoljnije uvjete ostvarivanja njihovih potraživanja, te sam sukladno svojoj savjesti i povjerenoj dužnosti suca bio dužan donijeti odluku o zastajanju s postupkom do odluke Ustavnog suda RH o zahtjevu za ocjenu suglasnosti pojedinih njegovih odredbi s Ustavom RH.

Temeljem osobnog iskustva predviđao sam određene negativne posljedice tog Zakona, ali razmjere zloupotrebe tog Zakona uistinu je bilo teško predvijediti, te su isti uočeni tek u radu na predmetima, slijedom čega nisam mogao ranije utvrditi neustavnost odredbi Zakona, niti podnijeti Zahtjev za ocjenu ustavnosti", objašnjava Kolakušić.

Na izjave ministra financija Slavka Linića koji ga je jučer pozvao na društvenu odgovornost te rekao da je "zbog jednog suca kojem je teško čitati predmet i žuri mu se na godišnji sad u pitanje dovedena opstojnost 40 tisuća radnih mjesta" kaže:

"Izjava hrvatskog političara da je u ranijem tijeku postupka pred Financijskom agencijom pribavljeno 15.000 stranica spisa, a da sam ja kao sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, samo trebao donijeti rješenje kojim potvrđujem predstečajnu nagodbu, vjerojatno najbolje govori o suspektnoj ustavnosti Zakona koji hrvatskim sucima oduzima pravo da budu suci i primjenjuju propise Republike Hrvatske, po principu „vidim, a ne smijem vidjeti“, stoji u prioćenju.

Osvrnuo se i na zaustavljeno ročište u slučaju Dalekovoda:

"U odnosu na navod istaknut u medijima da sam imao preko 100 dana za postupanje u predmetu predstečajne nagodbe Dalekovod d.d., ističem da je prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe podnesen 26. travnja 2013., odnosno preuranjeno, jer je rješenje o prihvaćanju plana steklo svojstvo izvršnosti tek 31. svibnja 2013., te da prijedlog nije sadržavao temeljni dokument za postupanje po istom", stoji u priopćenju.