Razno

KORISNO

Kako brzo i kvalitetno glačati rublje

Cijeli dan negdje žurite. Na poslu vam je bila ludnica, kuhate ručak kad ste se vratili doma, nenadano gosti zvone na vratima, a čeka vas puna košara rublja za glačanje. Donosimo vam par savjeta kako da se veće količine rublja riješite u što kraćem vremenu.

Riješite se muka s glačanjem...   FOTO:littlefashionparadise.com
Piše: Republika.eu / Savjetnica.com

S obzirom da danas struja nije jeftina, glačate li 2 sata ili sat vremena uvelike ćete osjetiti razliku u vašem kućnom budžetu.

Kada stavljate rublje u perilicu, nemojte ju zatrpati da u nju ne stane ni šibica. Rublje bi se u perilici trebalo slobodno kretati, a ako u bubnju imate previše stvari, tijekom pranja stvorit će se nabori koje ćete kasnije jako teško izglačati.

Odjeću je najlakše glačati ako je vlažna. Ako to niste znali, a već ste krenuli glačati najbolje bi bilo lagano poprskati. To će vam skratiti vaše dragocjeno vrijeme i nećete se morati toliko mučiti.

Kada glačate rublje, stol za glačanje, odnosno tkanina na njemu upija jako puno topline. Da biste ubrzali glačanje, postavite komad aluminijske folije ispod navlake na dasci za glačanje. Folija će reflektirati toplinu natrag prema rublju i tako ćete ga brže izglačati.

Složit ćete se s nama da je brzina vrlo bitna u samom procesu glačanja s obzirom da glačanje i nije baš toliko „zanimljiv sport“ pa ga svaka domaćica želi završiti što prije. Osim savjeta kako potrošiti što manje vremena na glačanje, donosimo vam još neke korisne savjete koje ćete, vjerujemo, primijeniti. Prikladno uredite mjesto na kojem glačate te nabavite glačalo koje samo vlaži.

- Ako pri glačanju stojite, prodrmajte izmjenično lijevu pa desnu nogu i budite uspravnog položaja ako još uvijek niste naučili glačati sjedeći.

- Uvijek kupujte tkanine koje se lako njeguju pa će i vaš posao biti poprilično lagan nakon pranja rublja.

- Iako je tobože postalo suvišno glačati muške košulje i ženske bluze od modernih tkanina, tko god hoće biti besprijekorno obučen, ne odriče se ipak u potpunosti glačanja. Kad je riječ o miješanim tkaninama, morate svakako voditi brigu o tome da temperatura glačala ne bude previsoka. To se posebno odnosi na muške košulje i bluze koje su djelomično od pamučnog, djelomično od sintetskog vlakna.