Osječko-baranjska

PROJEKT WINE TOUR

Rekonstruirane vinske ceste predane na uporabu gradovima i općinama

Pet milijuna kuna vrijednost je 17 kilometara vinskih cesta, izgrađenih u sklopu projekta Wine tour Osječko-baranjske županije na području 4 osječko-baranjska vinogorja. Posao je u potpunosti priveden kraju, a rekonstruirane ceste predane na uporabu gradovima i općinama, koje su sudjelovale u projektu.

Wine tour   FOTO:Screenshot STV
Piše: Republika.eu / STV

Potpis župana Vladimira Šišljagića s izvođačem radova, osječkom Gradnjom, i nadzorom, o preuzimanju rekonstruiranih cesta 'točka je na i' ovoga dijela Wine toura, ukupno teškog milijun i 250 tisuća eura, od čega je najveći dio financirala Europska unija.

Ukupno je uređeno 11 vinskih cesta na području 7 jedinica lokalne samouprave, koje su sudjelovale u projektu.

"Ovo je projekt koji je rađen po točno dogovorenim standardima, po kriterijima koje je zahtjevala i Europska unija. Ove rekonstruirane ceste omogućuju svima prolaz do smještajnih kapaciteta, do ugostiteljskih objekata, do vinara i vinogradara. Mislim da je to dobro i kvalitetno dorađen posao", kaže župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić.

"Bilo je područja gdje nitko nije mogao ni doći do svoga vinograda, pogotovo ako su bili loši vremenski uvjeti. Na ovaj način mi smo napravili da su svi dostupni, a i jednostavno da širimo taj turizam, jer infrastruktura je osnova svakoga razvoja", kaže voditeljica projektnog tima Silva Wendling.

Svi su radovi izvedeni u zadanim rokovima i nije bilo nikakvih problema, kažu iz tvrtke koja je izvela radove.

"Zadovoljni smo, pozdravljamo projekte koji se financiraju putem Europske unije. Nadamo se da će ih biti što više, pozdravljamo da općine i Županija sve više vuče novaca i sredstava iz EU fondova", kaže Zorislav Šmit, zamjenik glavnog direktora Gradnje.

Do završetka je projekta ostalo još samo otvaranje mini muzeja u Zmajevcu. Kroz program edukacije prošlo je čak 750 osoba, a otvoreno je i 6 novih radnih mjesta.

Danas je ujedno održan i posljednji sastanak partnera u projektu, predstavnika Županije, gradova i općina, Regionalne razvojne agencije i turističkih zajednica. U planu je nastavak suradnje. U Županiji najavljuju Wine tour 2.