Društvo

UMJESTO LJETOVANJA - POTRAGA ZA POSLOM

Za što će građani iskoristiti ovo ljeto

Iako su prva asocijacija na ljeto godišnji od mori i odlazak na more, mnogi građani to si neće priuštiti, što zbog financijske situacije, što zbog drugih planova. Portal MojPosao istražio je za što će građani iskoristiti ljeto, u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika.

Traženje posla   FOTO:Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Najviše njih - 68 posto, ljeto će  iskoristiti za traženje posla.  “Prolazi mi vrijeme porodiljinog dopusta, a od nečeg treba  živjeti“, kaže jedna ispitanica,  dok drugi ispitanik kaže da u  tvrtki gdje radi “režu kadrove”  pa na vrijeme traži drugi posao. “Tražim posao, ali nikako  da ga nađem. Što je najžalosnije, nitko mi se ne javi kad  pošaljem molbu,” kaže on, dok  se drugi ne misli odreći ljetovanja: “Prvo na more, a onda  ću tražiti posao”.

Ljeto je idealno za analizu i  planiranje (nastavka) karijere,  smatra to 13 posto ispitanika  koji će ljeto iskoristiti za krei ranje novih profesionalnih  planova. “Više se ne vidim u  tvrtki u kojoj radim. Jedno stavno guše moj potencijal,”  kaže jedan od ispitanika, a  drugi dodaje: “Na jesen specijalizacija, a do tada što više  postignem na području karijere - to bolje”. Za 7 posto  ispitanika ljeto je prilika za  edukaciju koja će rezultirati  pronaženjem posla. 

Ovi ispitanici ljeto će iskoristiti za čitanje i rad na sebi, završetak  specijalističkog studija, edukaciju iz područja informatike,  engleskog jezika, programskih  jezika i web tehnologije, a neki  će se posvetiti završetku studija. “Svake godine neki seminar, tečaj, škola stranih jezika – treba biti spreman na promjene“, kaže jedan ispitanik.  Volontiranje ima u planu  samo 3 posto ispitanika, dok  njih 10 posto ističe kako će  ljeto iskoristiti za nešto drugo,  pri čemu uglavnom navode godišnji odmor, ljetovanje, putovanje, ali i honorarni posao  te radno ljeto. “Radit ću (bez  klime) i brojati dane do jeseni  ili bar do zahlađenja”, kaže  jedan od ispitanika, a drugi  navodi da će si priuštiti “maksimalno uživanje u moru i suncu jer život je kratak”.