Društvo

MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARI REVOLTIRANI

Štrajk je neizbježan, plaće su nam pale i do 30 posto

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara upozorio je na to da je Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja sklopljen mimo svih procesa pregovaranja u dobroj vjeri.

Ilustracija   FOTO:Kristina Stedul Fabac / Vecernji list
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Od dana sklapanja, 5. srpnja 2013. godine, zaprimili smo brojne upite naših članova koji se pitaju iz kojeg razloga im je plaća tako drastično smanjena, kao i ostala prava, čak na razinu nižu od one iz 2004. godine, iako se Vlada poziva na to da je samo osnažen stari kolektivni ugovor. Nakon što smo zaprimili velik broj poziva, upita i komentara naših članova, kao i preslike njihovih platnih lista na kojima je vidljivo da su im plaće smanjene, unatoč tomu što smo prije nepunih mjesec dana s Vladom RH potpisali Sporazum prema kojemu se plaće neće smanjivati do kraja 2013. godine, odlučili smo krenuti u akciju. Već je održana sjednica predsjedništva našeg sindikata, dok će se sastanak ostalih tijela održati kroz nekoliko dana, a tamo ćemo raspraviti trenutnu situaciju u kojoj su se medicinske sestre i tehničari našli. Donijet ćemo i konkretne odluke o predstojećim akcijama koje neizbježno slijede nakon ovako nasilnog smanjivanja plaća i stečenih prava,” ističe predsjednica Glavnog vijeća HSSMS-MT Anica Prašnjak.

"Mogu reći da su plaće sestrama i tehničarima pale od 20 do 25 ili 30 posto, ovisi o kojoj se ustanovi radi. Na žalost, to je prevara za nas i mi nismo očekivali takav drastičan pad naših plaća. Na terenu je situacija vrlo zahtjevna i loša", rekla je Prašnjak.