Društvo

KORIŠTENJE TUĐE NESREĆE

"Lešinari" prestanite zloupotrebljavati nečiju bolest za obračun sa sucem Antom Kvesićem!

Predstavnici Ministarstva zdravlja posjetili su KBC Osijek, a osoblje koje je imalo veze sa slučajem moralo se vraćati s godišnjih odmora. Osim samoga Hedla, uvlačenje kompromitiranog predsjednika HHO-a i osobe koja predstavlja udrugu B.a.B.e, u ovaj čisti medicinski i zdravstveni slučaj, ostavlja gorak okus i osjećaj kako je na sceni i djelu jedan prizemni smišljeni i režirani obračun, sa uglednim osječkim sucem i njegovom obitelji. U čijem se interesu to radi i tko iza toga stoji vrlo brzo će pokazati vrijeme i izvidne radnje koje su u tijeku.

Županijski sud Osijek   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Slučaj hospitalizacije Z. K., supruge uglednog osječkog suca Ante Kvesića, podijelio je javnost. Žena je odvedena na osječku psihijatriju nakon incidenta koji se zbio u njezinu domu potkraj lipnja. Sukobila se tada sa suprugovim bratom, a u to se, kako se pisalo, umiješao i njezin 20-godišnji sin. Ona je, sumnjiči se, sina udarila pa je on alarmirao policiju. Zbog sumnje u obiteljsko nasilje privedena je na Prekršajni sud u Osijeku, a zatim u bolnicu. Dok se to zbivalo, sudac je bio na poslu. Sestra Z. K. angažirala je odvjetnicu Jasminku Biloš, tvrdeći kako je za prisilnu i, po njima nepotrebnu, hospitalizaciju “zaslužan” sudac Kvesić.

Na nogama HHO, B.a.B.e.

Slučaj je digao na noge i Hrvatski helsinški odbor.

– Policajci su građanku Z. K. doveli na Odjel psihijatrije iako im dužnost prestaje pred vratima ordinacije. Ušli su na odjel, a Z. K. se morala svući do gola – pred policajcima i medicinskom sestrom. Takav odnos prema pacijentici grubo je kršenje temeljnih pravila o postupanju policije. Mogla je, eventualno, biti razgolićena samo pred policajkama i medicinskim osobljem, i to u slučaju da pacijentica iskazuje visok stupanj agresivnosti – poručio je u priopćenju predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Kako neslužbeno doznajemo iz bolnice Vrapče, pacijentica boluje od teške duševne bolesti i psihotična je. Riječ je, kažu naši izvori, o osobi kod koje se već deset godina bolest izražava kroz vjerski fanatizam. Nakon što je prijavljena za obiteljsko nasilje, žena je, doznajemo, na pitanje sutkinje pristala na razgovor sa psihijatrom. Liječnik koji ju je pregledao u KBC-u Osijek, nakon što je procijenio da je pacijentica bolesna, po zakonu ju je zadržao na promatranju 72 sata, a potom i zatražio prisilnu hospitalizaciju i mišljenje kolega u Vrapču. Inače, psihijatri kažu kako je ovakva pompa udar na struku jer teško je vjerovati da bi više psihijatara, među kojima je i dr. Draženka Ostojić, supruga ministra zdravlja Rajka Ostojića, koja sada vodi liječenje pacijentice, stavljalo svoj ugled i stručnost na kocku.

Čekaju inspekciju

Predstavnici Ministarstva zdravlja navodno su posjetili KBC Osijek, a medicinsko osoblje koje je imalo veze sa slučajem, priča se, moralo se vraćati s godišnjih odmora. Na osječki je sud stigao dopis iz Udruge hrvatskih sudaca koje zanima je li bilo ikakvih propusta.

– Zatražili smo delegiranje na drugi sud. Slučaj razmatra Županijski sud u Zagrebu, to je odredio Vrhovni sud – kaže predsjednik Županijskog suda u Osijeku Anto Rašić. Očekuje se inspekcijski nadzor Ministarstva pravosuđa te zdravstva. HHO traži razrješenje Kvesića. Sudac ne želi ništa komentirati. Zbog svega je na godišnjem odmoru.

Osječani-To je medijski obračun sa sucem Kvesićem

Iako ova medijska trakavica traje već danima, dobri poznavatelji ovog osječkog slučaja tvrde da iza svega stoji pokušaj kompromitacije uglednog osječkog suca i nekadašnjeg općinskog tužitelja Ante Kvesića. Naime, aferu je pokrenuo krug oko osječkog novinara Drage Hedla koji je poznat po mnogim izmišljenim aferama i pokušajem kompromitacije ljudi po narudžbi određenih krugova. Tako je Hedl poznat po tome kada je još osamdesetih godina prošloga stoljeća počeo pisati od Općinskog komiteta SKH naručeni članak u kojem je zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca nazvao ratnim zločincem, kao što je isto tako poznat i po svojoj patološkoj opsjednutosti sa popriličnim brojem osječana koje je isti "novinar" osobno  godinama sotonizirao putem "plaćeničkih" naručenih tekstova od pojedinih interesnih skupina.

Za svoju neprofesionalnu novinarsku djelatnost Hedl je i više puta pravomoćno i osuđivan, ali i "nagrađivan", a inače je poznato da se nalazi na platnom spisku vlasnika OSTV-Željka Biloša i da je medijska "desna ruka" osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića. Iako se protiv Hedlova gazde Biloša istovremeno vodi više kojekakvih pred istražnih radnji, Hedl u svom "istraživačkom" novinarstvu o tim slučajevima nikada  nije napisao niti jedne jedine riječi, pa čak i nedavno kada je poznati osječki tajkun bio i nakratko lišen slobode.

Ova činjenica govori da postoji ozbiljna povezanost pojedinih medijskih djelatnika, sa tzv. "osječkim podzemljem", a čemu bi pravna država trebala znati stati na kraj jer napisi poput ovoga u slučaju "Kvesić" nisu ništa drugo do pokušaja kompromitacije i obračuna sa poznatim pravosudnim dužnosnicima i to za nečiji račun i interes..

I u konačnici, kaže jedan od naših sugovornika, nitko se ne zapita kako takove "tempirane afere" smiju i mogu otvarati upravo osobe poput Drage Hedla kada je u gradu i javnosti poznata činjenica da je upravo Drago Hedl u svojoj ne tako davnoj prošlosti bio i sam pacijent ustanove čijom (ne)profesionalnošću manipulira u javnosti, bacajući mrlju kako na ovu zdravstvenu ustanovu, tako i same pravosudne institucije u Hrvatskoj.

Osim samoga Hedla, uvlačenje kompromitiranog predsjednika HHO-a i osobe koja predstavlja udrugu B.a.B.e, u ovaj čisti medicinski i zdravstveni slučaj, ostavlja gorak okus i osjećaj kako je na sceni i djelu jedan prizemni smišljeni i režirani obračun sa uglednim osječkim sucem  i njegovom obitelji. U čijem se interesu to radi i tko iza toga stoji vrlo brzo će pokazati vrijeme i izvidne radnje koje su u tijeku.

Naime, velikom broju građana Osijeka koji poznaju obitelj Kvesić, nije nepoznanica da se ta obitelj već godinama suočava i teško nosi sa problemom kojega su žrtve, a to je nedvojbena bolest njihova člana bliže obitelji. Zar se i bilo tko od nas (ne daj Bože) ne može naći u istoj situaciji i istom problemu. Dakle, svima onima koji poznaju obitelj Kvesić, a tih njihovih sugrađana nije mali broj, poznata je  činjenica njihove "borbe" i trpljenja sa tom neugodnom spoznajom kojom se godinama svi članovi obitelji Kvesić nose, a sa čime svaki dobronamjernik može samo suosjećati.    

Iživljavanja, pojedinih nekadašnjih, sadašnjih ili budućih  "pacijenata" ustanove o kojoj su se ovih dana neodgovorno raspisali i o ovoj temi u javnim medijima "uskokodakali", više govori o njima samima, nego o sucu Anti Kvesiću.