Politika

DUBROVAČKO-OSJEČKI KUPLERAJ

Svi bruje o "bludu" u Dubrovniku, a zaboravili političku prostituciju u Osijeku!

Osječko Gradsko vijeće prije 20 dana izabralo je za predsjednika Antu Đapića za kojeg je glasovao 21 od 36 vijećnika. Time je koalicija HDZ-a, SDP-a, HNS-a i HSU-a u oporbu gurnula Glavašev HDSSB i Zelene. Presudni u stvaranju većine bili su vijećnici HDZ-a.

Dubrovnik, grad političkog bluda   FOTO:Grgo Jelavic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Slobodna Dalmacija

Golf na Srđu sada ima preduvjete za dobivanje zelenog svjetla

U proteklih pet dana, nakon što se u subotu iz drugog pokušaja konstituiralo dubrovačko Gradsko vijeće, od Vukovara preko Čakovca i Umaga pa sve niz obalu do Dubrovnika skoro pa da nema onog tko se nije osvrnuo i komentirao “Dubrovački dogovor”, odnosno suradnju HDZ-a, HNS-a i SDP-a te njihovih partnera.

U sezoni “kiselih krastavaca”, kako novinari vole nazvati ljetne mjesece kada su svi, a posebice političari na godišnjim odmorima, “Dubrovački dogovor” je pao poput kiše ured suše. 

Posljednji su se u utorak oglasili aktivisti inicijative “Srđ je naš” i Zelene akcije. Na stand-up konferenciji za novinare ispred zgrade dubrovačkog Gradskog vijeća, dvojica Konavljana Đuro Capor i Luko Piplica iz inicijative “Srđ je naš”, te Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom Enes Ćerimagić, odvjetnik Zelene akcije, najavili su nastavak borbe protiv gradnje golfskog resorta pravnim putem.

Istina, u Dubrovniku nisu svi iz lijevog i desnog bloka zdušno pristali na suradnju. Iz hadezeova desnog tabora od sedam vijećnika odmetnuo se HSLS-ovac Ivo Gjaja, a među četvero esdepeovaca i njihovih partnera suzdržanost je pokazala saborska zastupnica i europarlamentaraka Tatja Šimac Bonačić.
Za neuspjeh pregovora o lijevoj vladajućoj koaliciji presudni su bili i preveliki “apetiti” Laburista vezani za direktorska mjesta po gradskim tvrtkama i ustanovama, te ultimatum “srđevaca” za odbacivanje projekta golf resorta na Srđu.
Tako se “Dubrovački dogovor” nametnuo kao najbezbolnije rješenje kojim su donedavni vladajući, više esdepeovci, a manje haenesovci, zadržali dio gradskih fotelja, a HDZ dobio priliku da izborni poraz pretvori u kakvu-takvu pobjedu.
Dogovorom se, vjerojatno u drugom planu, spriječilo blokiranje svakodnevnog funkcioniranja grada, ali i osigurale Dubrovniku prijeko potrebne investicije.
No sasvim sigurno ne radi se o koaliciji već o kompromisu kojim će se, ako se “Dubrovački dogovor” održi, u sljedeće četiri godine donositi sve gradske odluke. Ne samo ona o golfu.
To je za građane navikle da o njihovu životu odlučuje glasačka mašinerija vladajuće većine nešto novo. A na kraju možda i nešto jako dobro.
To je za građane navikle da o njihovu životu odlučuje glasačka mašinerija vladajuće većine nešto novo. A na kraju možda i nešto jako dobro.

Rok za golf je 22. kolovoza

Ako se projekt golfa na Srđu ne izglasa do 22. kolovoza, ide na ponovnu izradu što bi napokon pružilo priliku da se zaustavi. Nastavit ćemo borbu kroz ustavnu tužbu iz 2006. godine, upravnu tužbu protiv odluke o izradi urbanističkog plana uređenja koja je podignuta u svibnju 2012. godine te tužbu protiv procjene utjecaja na okoliš iz travnja ove godine - najavio je odvjetnik Zelene akcije Enes Ćerimagić.

Nakon propalog referenduma i marginalizacije njihovih troje vijećnika u novoj konstalaciji snaga u Gradskom vijeću, jedino im je to i preostalo.

Đuro Capor uvjeren je da dogovor gradske desnice i ljevice nije nikakvo nadilaženje stranačkih interesa u korist građana, već kao kaže, interesni savez sklopljen pod pritiskom rokova za donošenje UPU-a Srđa, posljednje prepreke za realizaciju investicije vrijedne milijardu eura i zaštitu interesa investitora, Izraelca Aarona Frenkela.

Optužbe za korupciju

Ponavljajući od subote već više puta izrečeno, Capor je javno optužio 17 gradskih vijećnika za korupciju.

Iako cijela Hrvatska bruji o neprirodnom bludu između desnih i lijevih na krajnjem jugu, u Osijeku je to već stara, zaboravljena vijest. Premda u Slavoniji još uvijek nitko ne investira u golf.

No “Dubrovački dogovor”, uz pet vijećnika HNS-ove koalicije te poguran od troje vijećnika Dubrovačkog demokratskog saveza Pera Vićana, okupio je 17 ruku. Više nego dovoljno da se konstituira Gradsko vijeće na čijem je čelu hadezeovac Niko Bulić sa zamjenicima iz HNS-a i SDP-a, Matijom Čale Mratović i Olgom Muratti. Gjaja, kako se može čuti, nikako nije mogao preboljeti priliku da zasjedne na čelu Vijeća.

Naime, tijekom pregovora između koalicije HDZ, HSP AS i HSLS te Laburista i Nezavisne liste Igora Miošića, inače političkog krila inicijative “Srđ je naš”, za formiranje većine, Gjaja je sebe vidio kao svima prihvatljivog predsjednika Gradskog vijeća. Jer HDZ nije htio udovoljiti zahtjevima Laburista da to bude Matko Bupić ili “srđevaca” da ih vodi Igor Miošić, a oni pak ne bi nikad digli ruku za hadezeovca. Pa se desni liberal osjetio kao svima prihvatljivo rješenje.

Najbezbolnije rješenje

Isti je motiv za suzdržanost imala Tatjana Šimac Bonačić, s obzirom na to da Laburisti i “srđevci” u pregovorima s lijevim blokom o formiranju većine nisu željeli da predsjednica gradskog SDP-a Olga Muratti vodi Vijeće i sljedeće četiri godine.

 

Za Đapića protiv Glavaša

Osječko Gradsko vijeće prije 20 dana izabralo je za predsjednika Antu Đapića za kojeg je glasovao 21 od 36 vijećnika. Time je koalicija HDZ-a, SDP-a, HNS-a i HSU-a u oporbu gurnula Glavašev HDSSB i Zelene. Presudni u stvaranju većine bili su vijećnici HDZ-a.