Gospodarstvo

UDRUGA OBRTNIKA I PODUZETNIKA

Prvo kontrola OPG-a na tržnicama, pa fiskalizacija

'Dok obećava pravdu i pravednost, nestanak sive ekonomije na tržnicama, zna li ministar financija kako one posluju i tko izbjegava plaćanje PDV-a ?', u priopćenju poslanom javnosti pitaju iz Udruge Hrvatskih obrtnika i poduzetnika.

Tržnica   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Predsjednik HOP-a Zoran Žic u priopćenju izražava žaljenje što ministar Slavko Linić, za razliku od fiskalizacije nije tako bespogovorno zagovarao uvođenje kartičnog poslovanja na tržnice 2007. godine koje je Žic tada osmislio zbog sve većeg broja građana kojima je plaćanje karticama bila jedina mogućnost.

'Projekt je zaživio i uveden je na tržnice Trešnjevka i Opatovina - Dolac, ali za daljnje širenje nije bilo sluha', napominje predsjednik HOP-a.

Na primjeru tržnice u Velikoj Gorici ministra upozorava da mnogi 'love u mutnom'. Od 50-ak redovitih velikogoričkih prodavača, tvrdi, samo su troje s registriranom tvrtkom, odnosno obrtnici koji uredno plaćaju sva davanja. Nadalje, dodaje da je od ostalih koji posjeduju tzv. OPG kartice (Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva) pa nisu dužni uvoditi fiskalnu blagajnu i imaju niz pogodnosti u odnosu na obrtnike, svega pet istinskih proizvođača.

'Ostali su lovci u ‘mutnom’ i svako jutro mogu se vidjeti na veleprodaji u Žitnjaku kako ‘tovare’ svoje aute voćem i povrćem. Znači, prije svega treba uvesti reda i kontrolu OPG-a, a nakon toga uvesti fiskalizaciju u kojoj će vjerujem biti deset puta više registriranih obrtnika.', poručio je predsjednik HOP-a.